18.10.2016 Uutinen

Rukalla hypätään nyt säässä kuin säässä

Rukan hyppyrimäkeen on asennettu latuelementtipaketti ja tuuliverkko. Remontti oli ehtona maailmancupin kilpailuiden järjestämiselle Rukalla, kun Ruka Nordicin kaikki yhdistetyn ja mäkihypyn kilpailut jouduttiin perumaan viime vuonna ylämäen jäähdytystekniikan pettäessä.

”Kaikki osapuolet olivat yhtä mieltä, että hyppyrimäen uudistukset ovat ehdoton edellytys kisojen säilymiselle Rukalla. Remontista alettiin keskustella heti viime vuoden kilpailuiden päätteeksi”, sanoo Ruka Nordicin pääsihteeri Seppo Linjakumpu.

Uusi huipputekninen tuuliverkko suojaa mäkeä etelän ja lännen puoleiselta tuulelta. Tuuliverkko koostuu seitsemästä eri verkkoelementistä, jotka ovat kooltaan 12 metriä leveitä ja 18 metriä korkeita. Tuuliverkko on automatisoitu ja tuulen nopeuden ollessa liian kova tuuliverkot laskeutuvat alas. Elementtejä voidaan ohjata sekä yksitellen että kaikkia kerralla.

Mäkeen asennettu latuelementtipaketti sisältää kaksi latua: kesäladun ja jäähdytettävän talviladun. Vain toinen latu on kerrallaan näkyvissä ja toinen kannen alla piilossa. Ladun toimittaja on luvannut, että talvilatuun saadaan jää vaikka kesähelteellä.

”Teimme syyskuussa ensimmäiset tekniset testaukset jääladulle. Hyppyrimäellä oli silloin kymmenen astetta lämmintä eikä mennyt kauaa, kun mäki oli jo jäässä”, Tunturirakennus Oy:n toimitusjohtaja Aarno Pätsi kertoo.

Ensimmäiset hyppytestaukset ovat luvassa heti, kun lunta tulee. Myös tuuliverkkojen testaukset ovat sujuneet ongelmitta. Kaikkea ei uusikaan kokonaisuus kuitenkaan kestä.

”Jos hyppyrin nokalla tuulee kovaa tai jos keli menee rajuksi, niin silloin ei voi hypätä, vaikka olisi minkälaiset systeemit. Me olemme nyt tehneet kaikkemme hyppyolosuhteiden eteen ja käytössämme on paras saatavilla oleva tekniikka”, Pätsi kertoo.

Valmiina maailmancupiin

Remontti aloitettiin heinäkuussa, kun kansainvälinen hiihtoliitto FIS vahvisti kokouksessaan maailmancupin kilpailut Rukalle. Kuusamon kaupunki myönsi remontille miljoona euroa.

”Olemme työskennelleet todella kovalla aikataululla, mutta onneksemme emme ole joutuneet keskeyttämään töitä huonon sään vuoksi vaan luontoäiti on ollut puolellamme”, Pätsi sanoo.

Uusi latuelementtipaketti tuli saksalaiselta Peter Riedeliltä ja tuuliverkko belgialaiselta Vervaekelta. Mäen ja tuuliverkon sähkötöistä vastasi Kuusamon Sähköpalvelu ja lisäksi tuuliverkossa oli mukana Länsikarhu Oy. Tuuliverkon teräsrunko tuli Kuusamosta KKP-Tuotanto Oy:lta. Lisäksi mukana oli Insinööritoimisto Ronkainen Oy.

Teknisiä testejä mäessä on jo päästy tekemään, mutta suurin testi on luvassa torstaina 24. marraskuuta, kun Ruka Nordic starttaa mäkihypyn harjoituksilla ja karsinnalla.

Jaa artikkeli