27.11.2020 Uutinen, Tiedote

Iivo Niskanen suurena ennakkosuosikkina lauantain kisaan – Jatkuuko Johaugin ylivoima naisissa?

Maastohiihdon maailmancupissa on lauantaina vuorossa perinteisen hiihtotyylin pitkän matkan kisat. Naiset hiihtävät 10 kilometrin matkan kello 10:40 ja miesten 15 km matka on luvassa kello 13:45.

Kisan suurin ennakkosuosikki miesten puolella tuskin tulee lajia seuraaville yllätyksenä. Maailmanmestari sekä kaksinkertainen olympiakultamitalisti Iivo Niskanen on voittanut Rukan osakilpailun kolmesti: vuosina 2014, 2016 ja 2019. 

Iivo Niskanen on miesten puolella suurin ennakkosuosikki.
Iivo Niskanen on miesten puolella suurin ennakkosuosikki.

Niskasen takaa löytyy myös muita mielenkiintoisia suomalaisnimiä. Erityisesti sprintissä hyvin menestyneet Joni Mäki ja Ristomatti Hakola ovat potentiaalisia haastajia. Mäki on menestynyt hyvin tämän kauden Suomen Cupissa, perjantain sprintissä Mäki oli komeasti sijalla 11. Hakolan kausi on puolestaan lähtenyt käyntiin yskähdellen, menestys on ollut heikompaa kuin aiempina vuosina. Osoitus Hakolan tasosta saatiin kuitenkin sprinttikisassa, kun mies sijoittui kahdeksanneksi ollen paras suomalaisista.

“Ihan mukava päästä hiihtämään tänne maailmancupiin, saadaan potkaistua tämä kansainvälinenkin kausi käyntiin. Mukava tänne Rukalle on aina tulla, ladut on kunnossa ja maastot on kunnossa. Aina odottavaisin mielin tänne saapuu”, Mäki kertoi tunnelmistaan ennen maailmancupin alkua.

 

Ulkomaalaishaastajissa tuttuja nimiä

Niskasen ykköshaastajana pidetään yleisesti Aleksandr Bolshunovia. Vasta 23-vuotias venäläinen on ehtinyt uransa aikana saavuttaa kolme olympiahopeaa sekä neljä MM-hopeaa. Viime kaudella maailmancupin kokonaiskilpailun voittanut Bolshunov on hävinnyt kamppailun kultamitalista usein juuri Niskaselle, joten voitonnälkää varmasti riittää.

Sprintissä kolmoisvoiton ottanutta Norjaa ei myöskään pidä aliarvoida. Voittajaksi selvinnyt Johannes Hösflot Kläbo sijoittui viime kaudella vastaavassa kilpailussa toiseksi Niskasen voittaessa kisan. Toinen viime vuonna niukasti Niskaselle hävinnyt Emil Iversen vaikuttaa olevan Kläbon tapaan huippukunnossa tämän vuoden kisassa.

 

Ruotsalaiset haastavat naisissa – ennakkosuosikista ei kuitenkaan epäselvyyttä

Naisten kymmenen kilometrin perinteisen hiihtomatka väliaikalähdöllä hiihdetään lauantaina 10:40. Suurin ennakkosuosikki löytyy Norjasta, eikä enempää esittelyjä kaipaa. Rukalla viime vuonna Therese Johaug voitti ylivoimaisesti väliaikalähdön ja takaa-ajon. Tämän lisäksi irtosi koko maailmancupin kokonaiskilpailun voitto. 

Beitostölenissä hiihdetyssä Norjan kansallisessa kilpailussa Johaug voitti molemmat kymmenen kilometrin hiihtomatkat, jättäen taakseen muunmuassa nuoren Helene Marie Fossesholmin, jolla on yllätyspotentiaalia aivan kärkisijoille asti.

Kolminkertainen maailmancupin voittaja Johaug lähtee luottavaisena lauantain kisaan.

“Tuntuu tosi hyvältä. Sprintti on nyt takana ja toivon onnistuvani hyvin loppuviikonlopun hiihdoissani. Uskon että tästä tulee hyvä”, Johaug kertoi perjantain sprintin jälkeen. 

Frida Karlsson on yksi potentiaalisista haastajista.
Frida Karlsson on yksi potentiaalisista haastajista.

Ruotsin Ebba Anderson ja Frida Karlsson ovat ennakkoon kovimmat haastajat norjalaishiihtäjälle. Ruotsin kansallisessa kilpailussa Anderson oli tällä kyseisellä matkalla kolme sekuntia nopeampi, mutta hyvin tasaiset lähtökohdat näiden kahden välillä Rukalla on.

Suomen suurimmat menestystoiveet näillä matkoilla lepäävät viime vuonna Rukalla tässä kilpailussa napanneen Krista Pärmäkosken ja Kerttu Niskasen harteilla. Pärmäkoski on kärsinyt pienistä terveysongelmissa, mutta meno sprintissä enteili kuitenkin hyvää, vaikkei pikamatka naisen erikoisalaa olekaan.

Kerttu Niskasen nykykunnosta on tihkunut positiivista tietoa, ja osoitus tästä saatiin jo sprintissä. Niskanen eteni karsinnasta jatkoon ja taisteli myös välieräpaikasta, vaikka hiihtäjä itse sanoi lehdistötilaisuudessa hiihtävänsä perjantain pois alta ja pyrkimään taistelemaan paremmista sijoituksista lauantaina ja sunnuntaina. 

 

Teksti: Erasmus Envall ja Henri Honkala

Kuvat: Miika Venäläinen ja Leo Lehto

Laajasalon opisto

Jaa artikkeli