28.11.2020 Uutinen, Tiedote

Ruka Nordicin maailmancupin koronaturvallisuudesta huolehditaan monin erikoisjärjestelyin

Vuoden 2020 Ruka Nordicin maailmancup järjestetään uudenlaisissa olosuhteissa erilaisten turvajärjestelyjen ympäröimänä. Vallitseva koronatilanne ja kansalliset suositukset sekä ohjeet on huomioitu maailmancupin järjestelyissä huolellisesti, kuten järjestämällä osallistujille testaukset, eristämällä heitä pienempiin ryhmiin, sekä hankkimalla nenä-suusuojaimia ja käsidesiä kaikkien käyttöön.

Kaikilta paikalle saapuneilta urheilijoilta, joukkueilta ja ulkomaalaisilta median edustajilta on vaadittu kaksi negatiivistä koronavirustestiä: yksi negatiivinen tulos saavuttaessa Suomeen ja toinen negatiivinen tulos Rukalla otetusta testistä. Rukalla toimivalla drive-in testauspisteellä on tehty jo lähes 1000 testiä ja testausta jatketaan sunnuntaille saakka.

Mehiläisen testauspisteellä käytetään antigeenitestiä, jonka tulokset varmennetaan PCR-testin avulla. Antigeenitestin tuloksen saa tuntien kuluessa. PCR-testin varmennustulos valmistuu tavanomaisessa aikataulussa noin kahden vuorokauden sisällä.

 

Kohorttimallilla mukaan kisoihin

Kaikki osallistujat on jaoteltu kohorttimallin mukaisiin ryhmiin, joista jokaisella on oma värikoodinsa. Urheilijat kuuluvat punaiseen kisakuplaan, joka toimii eristetysti muista kuplista. Media toimii omassa keltaisessa ryhmässään ja paikalliset toimitsijat sinisessä ryhmässä.

Jokaisella ryhmällä on omat alueensa, joilla ryhmien jäsenet ja osallistujat saavat liikkua. Ryhmien kulkureitit ja alueet on merkitty kylteillä, joissa on selkeästi nähtävillä värikoodit. Stadionin kisa-alue on eristetty punaisen kuplan käyttöön leveillä turva-aidoilla. Median edustajilla on mahdollisuus haastatella urheilijoita turva-aidan takaa.

“On ollut mielenkiintoista järjestää tämän mittakaavan urheilutapahtumaa näissä olosuhteissa. Yhteistyö tapahtumaa järjestävien eri sidosryhmien on tapahtunut hyvässä ja lujassa yhteishengessä. Kohorttijärjestelmä on osoittautunut toimivaksi ja kaikkien osallistujien turvallisuudesta on pystytty huolehtimaan onnistuneesti”, kertoo koronatyöryhmän koordinaattori Marika Paananen.

Jaa artikkeli