24.11.2022 Tiedote, Uutinen

Sunnuntaina Ruka Nordicin yhdistetyssä hiihdossa kilpaillaan poikkeuksellisella kilpailumuodolla

Tänä vuonna Rukan maailmancupin yhdistetyssä hiihdossa nähdään tavanomaisesta poikkeava kilpailujärjestys, kun sunnuntaina mäkiosuus hypätään hiihto-osuuden jälkeen. Yleisesti hiihto-osuus on yhdistetyssä jälkimmäisenä. Alun perin lajissa kilpailtiin järjestyksessä, joka nähdään nyt Ruka Nordic -kilpailun päätöspäivänä. 

Kilpailujärjestys muutettiin 1950-luvulla, koska urheilijoiden erot hiihto-osuudella saattoivat kasvaa niin suuriksi, että mäessä oli vaikeaa enää kuroa piste-eroa kiinni. 

– Yhdistetylle on tälle viikonlopulle käytössä ensi kertaa Ruka-tripla. Kaikki kisamuodot lasketaan yhteen ja niistä yhteistuloksen perusteella saa bonuspalkintoja. Yksi kisamuoto yhdistetyssä on massalähtö ja hyppääminen on sen jälkeen. He (FIS) haluavat joka päivälle omanlaisensa kisan, ettei samanlaista kisaa ole kahtena päivänä peräkkäin, avaa kilpailupäällikkö Jukka Tahkola yhdistetyn käännettyä järjestystä.

– Se luo mielenkiintoa ja vaikuttaa ehkä myös jonkin verran tuloksiin. Vahvat suomalaiset hiihtäjät siinä ehkä saavat pikkasen kintuilleen, kun toiset pääsee peesiin suoraan. Herkkyys hyppyrinnokalla ei ole sitten niin hyvä kun hiihdetään ensin, Tahkola kertoo.

 

Ruka Nordicin kilpailupäällikkö Jukka Tahkola.

Kisojen aikana Ruka Nordicin kilpailupäällikkö toivoo voivansa ottaa vähän rennommin, mutta kisojen ympärillä töitä kyllä riittää.

– Ennen kisoja vastaan, että suorituspaikat ja organisaatiot on kunnossa. Sitten kun H-hetki lähestyy, homman pitää toimia. Minä voin olla sitten niin sanotusti työttömänä, Tahkola avaa työnkuvaansa hymynkare huulillaan.

Mäkimiehet tekivät keskiviikkona ensimmäisiä hyppyharjoituksia. Suorituspaikat ovat hyvässä kunnossa ja hiihtoladut ovat olleet koko ajan käytössä. Mäkihyppääjät ovat Tahkolan mukaan kehuneet hyppyrin nokkaa. Ainoastaan pienet kivet ovat hiihtoladulla tällä hetkellä haitaksi, mutta asia hoidetaan kuntoon ennen kuin kisat alkavat.

 

Perjantaina yhdistetyssä hiihdetään 5 kilometriä, lauantaina 10 kilometriä ja sunnuntaina yhteislähdössä 10 kilometriä. Rukan maailmancup päästään tänä vuonna viemään läpi ilman suurempia koronasta johtuvia poikkeusjärjestelyjä. Yleisöä voidaan ottaa normaalista katsomoihin nauttimaan talviurheilusta, eikä erillisiä kulkureittejä ole samalla tavalla kuin viime vuonna.

 

Aleksi Rouvinen, Laajasalon opisto

Jaa artikkeli