26.11.2023 Luokittelematon

Uudistusten värittämä maailmancupkauden avaus Ruka Nordic onnistui taloudellisesti – todellista talvea vietiin maailmalle kymmeniin miljooniin koteihin

Tänä vuonna Rukalla avattiin niin maastohiihdon kuin myös miesten mäkihypyn ja yhdistetyn maailmancupkaudet. Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) sääntöjenmukainen fluoritestausjärjestelmä rakennettiin ensimmäistä kertaa. Uusia formaatteja esitellyt avausosakilpailu sujui erinomaisesti.  

Järjestäjät saivat tänä vuonna Ruka Nordicin kisaladut ja –tilat valmiiksi huomattavasti aiempaa aikaisemmin, kiitos viikkoa ennen maailmancupin avausta Rukalla hiihdetyn Suomen Cupin.   

“Meillä oli melkein kaikki valmiina reilusti etukenossa”, sanoo Ruka Nordicin pääsihteeri ja Kuusamon Erä-Veikkojen puheenjohtaja Matti Heikkilä tyytyväisenä. 

Monet eurooppalaiset hiihtokeskukset painivat tähän aikaan vuodesta lumiongelman kanssa. Useissa paikoissa kisoja olisi mahdotonta järjestää.  

“Rukan lumivarmuus on tulosta viime vuoden investoinneistamme”, kertoo Heikkilä. 

“Kuusamon Erä-Veikot hankki Snow Securen ja Finnfoamin tuottamat peitteet säilölumen päälle. Tämä mahdollisti riittävän lumen laduilla jo reippaasti ennen kisoja.” 

Uudet kilpailuformaatit, maastohiihdon yhteislähtö ja yhdistetyn Compact-kisa, saivat hyvän vastaanoton Rukalla. Lisäksi kauden alusta voimassa olleen fluorikiellon valvonta- ja testausjärjestelmä toimi moitteettomasti tapahtuman aikana.  

Tapahtuman liikevaihto kasvoi viime vuodesta  

Yli kahdenkymmenen vuoden ajan on Rukalta tarjoiltu kansainvälisen tv-signaalin välityksellä kauniita talvimaisemia kymmenille miljoonille katsojille. Tämän lisäksi tapahtumavieraille on tarjottu palveluita niin kisa-alueella kuin Rukan kylässä.  

Ruka Nordic täyttää lähes viikon ajaksi alueen majoituskapasiteetin ja viikonlopun aikana ravintolat ovat täynnä. Joukkueiden, organisaation ja tapahtumavieraiden alueelle jättämä matkailutulo on merkittävä. 

Matti Heikkilä sanoo olevansa ilahtunut siitä, että maailmanluokan urheilu täyttää kisakatsomot ja ihmiset nauttivat tapahtuma-alueen palveluista koko pitkän viikonlopun.  

”Taloudellisesti tapahtuma kasvoi tänä vuonna. Perjantain ja lauantain yhteenlaskettu myyntitulo ylitti jo viime vuoden koko viikonlopun myynnin. Tämä oli ehdottomasti iso onnistuminen epävakaassa maailmantilanteessa”, Heikkilä toteaa.  

Tuleville vuosille Heikkilä nostaa esille toiveen hyödyntää entistä paremmin suurtapahtuman mahdollisuudet laajasti elinkeinoelämässä. Tapahtuman kansainvälinen näkyvyys sataa suoraan Suomen ja tietysti Rukan alueen hyödyksi.  

Tänä vuonna tapahtuma toi myös suuren määrän kansainvälisten yritysten edustajia Rukalle. Lisäksi paikalla oli liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist.  

“Keskustelut päättäjien, kaupungin ja valtakunnallisten urheilun kattojärjestöjen kanssa olivat tärkeitä verkostoitumisen kannalta. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa hyödynnämme tätä näyteikkunaa entistä paremmin”, Heikkilä avaa suunnitelmia.  

Ruka Nordic on ympäristövastuullinen tapahtuma 

Tapahtumajärjestämisessä huomiota kiinnitetään entistä enemmän myös vastuullisuusasioihin: kestäviin valintoihin ympäristön näkökulmasta sekä vapaaehtoisuuden jatkumon vaalimiseen. 

Omaa vastuullisuus- ja ympäristöohjelmaa pitkäjänteisesti rakentaneelle Ruka Nordicille tullaan myöntämään Ekokompassi-ympäristösertifikaatti. Toimialariippumattoman ympäristöjärjestelmän kymmentä eri kriteeriä tarkasteleva auditointi suoritettiin tapahtuman aikana kisa-alueella hyväksytysti riippumattoman tarkastajan toimesta.  

Ympäristövastuullisuus tarkoittaa Ruka Nordicissa hyvin konkreettisia tekoja, kuten kierrätyspisteiden lisäämistä alueella sekä jätteiden asianmukaista käsittelyä.  

Ruka Nordic haluaa olla mukana kestävänä ja vastuullisena tapahtumana Kansainvälisen hiihtoliiton pitkän aikavälin kalentereissa. Vuonna 2024 Ruka Nordic järjestetään jälleen marraskuussa 23. kerran.  

Jaa artikkeli