28.11.2019 Uutinen, Tiedote

Suomalaisodotukset Ruka Triplassa – Iivo Niskanen ja Krista Pärmäkoski maailmancupin voittotaistoon

Miesten maastohiihdon pressitilaisuudessa myös ravitermit olivat käytössä.
(Vas.) Lauri Vuorinen, Perttu Hyvärinen, Juho Mikkonen, Joni Mäki, Ristomatti Hakola ja Iivo Niskanen.
Kuva: Anni Huomolin

Iivo Niskanen on kertonut tavoitteekseen kaudella 2019-2020 maailmancupin voiton. Arvokisavuosina rasittava Tour De Ski, jonka painoarvo MC-kilpailuissa on merkittävä, on turhan moni huippuhiihtäjä jättänyt väliin.  Tänä vuonna on toisin, ja kaikki haluavat kiivetä Italiassa pujottelurinteen huipulle voittajina. Ilman Tour De Ski:n osanottoa ei maailmancupissa voi pärjätä, sen Therese Johaug viime vuonna todisti.

 

Ruka Triplan voitto Niskasen tavoitteena

Niskanen tavoittelee sprintissä hyvää sijoitusta kerätäkseen mahdollisimman paljon pisteitä ja bonussekunteja sunnuntain takaa-ajoon. Niskanen on perinteisen 15 km voittanut Rukalla aiemmin jo kahdesti ja ollut kerran kolmas. Palkintopallille nousu on tuttua hommaa, eikä tämä vuosi tee poikkeusta ehkä maailmancupin vaativammalla reitillä.

Sunnuntain kilpailussa Niskasella on hyvä mahdollisuus voittaa myös Ruka Tripla. Vapaalla hiihtotavalla takaa-ajo yleensä kerää joukot yhteen, ja viimeisessä nousussa stadionille on ”iskun paikka”.

– Tosi kilpahiihto alkaa tällä kaudella täältä, tähän mennessä on ollut jäsentenvälisiä. Odotan tasaisia kilpailuja. Harjoitustunteja on reilusti, yhteisharjoitukset ovat olleet hyväksi maajoukkueen harjoituksissa. Niskanen kertoi.

 

Ristomatti Hakolalla on vihdoin mahdollisuus podiumille

Ristomatti Hakola. Kuva: Juha Kylänpää

Suomalaisista Ristomatti Hakola on kovin luu perjantaina. Hakolalla on useita loppukilpailukokemuksia maailmancupin sprinteistä. Podiumille hän ei vielä koskaan maailmancupissa ole noussut, onko sen aika vihdoin perjantaina. Jos hän ei miekkaa tuppeen laita loppusuoralla, hän on joka tapauksessa paras suomalainen loppukilpailussa.

–  Johtavan takaa rinnalle, ja paalulle ensimmäisenä. Hakola hauskuutti ravitermein.

– Rovaniemellä konkari voitti, mutta täällä nuoret ovat nälkäisiä. muistutti Hakola viime viikonlopusta.

– Finaalipaikkaa luonnollisesti haen täältäkin

Joni Mäellä on Rukalla hyvä mahdollisuus välieriin, siis 12 parhaan joukkoon. Maaston mäkisyys sopii hyvin Mäelle.

– Viime vuonna pääsin täällä alkueriin sprintissä ja nyt tavoite on välierä. Rukan rata sopii minulle ja normimatkallakin oli viime vuonna maailmancup-pisteet lähellä. Mäki summaa Rukan kokemuksiaan

 

Maajoukkuemiehistä Lauri Vuorisella ja Juho Mikkosella Rovaniemen Suomen Cupin vauhti hyvällä suksella riittää myös välieriin.

Perttu Hyvärisen vahvuus on 15 kilometrillä. Erityisesti sunnuntaina vapaalla hiihtotavalla Maailmancupin pistetili karttuu. Se vaatii sijoittumisen 30:n parhaan joukkoon joko takaa-ajossa tai vapaan osuusajoissa.

– Perjantain sprintti palvelee hyvin suksitestinä. Kun sprintti paranee, se palvelee myös normaalimatkoja. Hyvärinen kertoo viikonlopun suunnitelmistaan.

Kansallisesta ryhmästä pisteille voivat nousta Lari Lehtonen, Markus Vuorela ja Juuso Haarala. Sprintissä yllätysmahdollisuus on myös Karri Hakalalla.

Suomella ei vielä miehissä Maailmancupin kokonaisvoittoa

Iivo Niskasella on jo olympiakultaa ja maailmanmestaruus. Arvokisattomana vuonna on hyvä mahdollisuus lisätä saavutuksiin myös maailmancupin kokonaiskilpailun voitto. Tavoite on kova, eikä salli jättää väliin yhtäkään osakilpailua.

Miehistä virallista maailmancupia ei kukaan suomalainen ole vielä voittanutkaan. Epävirallisen maailmancupin on juuri 70 vuotta täyttänyt hiihtolegenda Juha Mieto toki voittanut kahdesti 1970-luvulla.

 

Maastohiihdon pressitilaisuudessa riitti naurua. (Vas.) Valmentaja Ville Oksanen, Anne Kyllönen, Krista Pärmäkoski, Susanna Saapunki, Johanna Matintalo, Laura Mononen ja Kerttu Niskanen. Kuva: Anni Huomolin
Maastohiihdon pressitilaisuudessa riitti naurua.
(Vas.) Valmentaja Ville Oksanen, Anne Kyllönen, Krista Pärmäkoski, Susanna Saapunki, Johanna Matintalo, Laura Mononen ja Kerttu Niskanen.
Kuva: Anni Huomolin

Krista Pärmäkoski- kristallipalloja maailmancupista on jo

Krista Pärmäkoski tavoittelee Rukalla kaikista kilpailuista myös palkintopallisijaa. Lauantain kympillä hän sen myös ottanee, ja sunnuntain takaa-ajossa Pärmäkoski on myös taistelija. Loppukirikamppailussa hän yleensä voittaa. Se tuonee myös palkintopallisijan Ruka Triplassa. Pärmäkoski on ollut kaudella 2016-2017 toinen kokonaiskilpailussa, viime vuonna hän oli neljäs. Tänä vuonna kokonaiscupissa tavoite on korkealla. Panostus kauteen on ollut merkittävää. Hän on harjoitellut maajoukkueen ulkopuolella tietoisesti.

– Kova treenikausi on alla, leiripäiviä on takana enemmän kuin maajoukkueessa. Harjoituskuorma on vielä korkea. Viime sunnuntain jälkeen pääsen paineetta matkaan. Pärmäkoski kommentoi.

Kerttu Niskanen hyvässä iskussa kauden alussa

Kerttu Niskanen on hiihtänyt alkukauden vahvasti. Niskanen on vahva kaikilla hiihtomatkoilla, joten Triplan palkintopallilla toinenkin Niskanen nähtäneen. Kerttu Niskasen vahvuudet ovat lauantain ja sunnuntain kympillä. Molemmat hiihtotavat sujuvat kansainvälistä vauhtia.

– Kaikki perinteisen kilpailut maailmancupissa olen alleviivannut kalenteriini. Harjoittelu on ollut puoliksi molempia hiihtotapoja, mutta perinteinen on vaan mukavampi tapa. Kokonaismaailmancup on tavoitteeni. Niskanen summaa

Suomalainen yllättäjä sprintin palkintopallilla nähdään, jos Johanna Matintalo on samassa vireessä kuin Rovaniemellä. Matintalo on vaikean viime kauden jälkeen hyvässä alkukauden kunnossa. Ikääkin on vasta 22 vuotta, ja juoksijanakin hän saavutti jo 15-vuotiaana 800 metrin SM-hopeaa. Rovaniemen Suomen Cupissa hän oli sprintissä kaikissa erissä kärjessä alusta loppuun.

– Sunnuntain Rovaniemen sprintistä jäi hyvä fiilis. Kokonaisuus on kehittynyt, kaikki startit täällä kiinnostavat. Matintalo kertoo Ruka Triplan tavoitteestaan.

Anne Kyllönen viihtyy hyvin myös Rukan maastoissa. Vuodesta toiseen hän on kerännyt pisteitä Kuusamosta, eikä tämäkään vuosi tee poikkeusta.

– Olen ensi kerran startannut täällä maajoukkueessa vuonna 2007. Yleensä olen pisteiden kanssa lähtenyt kotiin. Sprintissä minimitavoite on päästä aika-ajoista jatkoon. Kyllönen kertoo kokemuksen rintaäänellä.

Laura Monosella on tälläkin kertaa mahdollisuus saada pisteitä, sillä molemmat hiihtotavat sujuvat kansainvälistä vauhtia.

– Nousuissa olen erityisen vahva, ja niitähän täällä on loppusuoraa myöten. Mononen kertoo vahvuuksistaan.

Susanna Saapunki palaa kotikonnuilleen. Mikä olisikaan hienompaa, kuin hiihtää uran paras sijoitus syntymäkaupungissaan. Saapungin paras saavutus maailmancupissa on 20. sija.

Kansallisessa ryhmässä kilpaileva 19-vuotias Tiia Olkkonen Haapajärven Kiiloista päässee maailmancup-pisteille edeten 30:n parhaan joukkoon. Se olisi erinomainen saavutus kansainvälisessä kilpailussa kansallisen ryhmän hiihtäjältä.

– Toinen maailmancup minulla, viime vuonna hiihdin Lahdessa maailmancupissa. Innolla odotan huomista. Olkkonen toteaa.

Anita Korva ja Katri Lylynperä hiihtävät tällä kertaa kansallisessa ryhmässä. Jättiyllätys heidänkään pääsy pisteille ei olisi. Kilpailu maajoukkuepaikoista on tällä kaudella kovaa Suomessa, taso on laaja. Hieno tilanne, kansallisestakin ryhmästä voi maailmancup-pisteille päästä. Korva on varusmiespalveluksessa, ja cup-pisteet tuottanevat kuntoisuuslomaa.

Naisissa Maailman Cupin ovat voittaneet suomalaisista Marja-Liisa Hämäläinen (Kirvesniemi), Marjo Matikainen ja Virpi Kuitunen (Sarasvuo).

Ruka Triplan painoarvo maailmancupin kokonaiskilpailussa on merkittävä. Täältä saatu pistepotti antaa hyvät lähtökohdat koko kauden kilpailuun.

 

Juha Kylänpää

Laajasalon Opisto

 

Suomen joukkue maailmancupiin Ruka Nordiciin:

Maajoukkue, naiset
Anne Kyllönen, Johanna Matintalo, Laura Mononen, Kerttu Niskanen, Krista Pärmäkoski, Susanna Saapunki

Kansallinen ryhmä, naiset
Anni Alakoski, Jasmi Joensuu, Andrea Julin, Anni Kainulainen, Anita Korva, Katri Lylynperä, Vilma Nissinen, Tiia Olkkonen, Maaret Pajunoja

Maajoukkue, miehet
Ristomatti Hakola, Perttu Hyvärinen, Juho Mikkonen, Joni Mäki, Iivo Niskanen, Lauri Vuorinen

Kansallinen ryhmä, miehet
Olli Ahonen, Juuso Haarala, Karri Hakala, Joel Ikonen, Miro Karppanen, Lari Lehtonen, Lauri Lepistö, Verneri Suhonen, Markus Vuorela

 

 

Jaa artikkeli