28.11.2019 Uutinen, Tiedote

Maastohiihdon maailmancup käynnistyy Rukalta

Maastohiihdon maailmancup alkaa perinteiseen tapaan Rukalta. Viikonlopun aikana miehet ja naiset kilpailevat sprintissä sekä pidemmillä matkoilla. Sprintit hiihdetään tänä vuonna perjantaina perinteisellä hiihtotavalla. Pienen lisän sprintteihin tuo niissä jaettavat bonussekunnit. 

Lauantaina vuorossa on väliaikalähdöt, jotka hiihdetään perinteisellä. Viikonloppu huipentuu sunnuntaina vapaan takaa-ajoon. Takaa-ajon lähtöaikoihin vaikuttavat perjantain sprinttien bonussekunnit sekä lauantain kilpailu.

 

Miesten sprintissä selkeät ennakkosuosikit

Miesten sprintissä suurin ennakkosuosikki on viime vuonna sprintin maailmancupin voittanut Johannes Hösflot Kläbo. Norjalainen voitti viime vuonna myös maailmancupin kokonaiskilpailun.

– Pyrin olemaan sprintissä mahdollisimman nopea. Haluan tottakai taistella palkintopallipaikasta, Kläbo sanoo.

Hänen lisäkseen vahvoja pikamatkan hiihtäjiä ovat myös viime vuoden sprintticupin kakkonen Federico Pellegrino ja venäläinen Aleksandr Bolshunov. Suomalaisista suurimmat odotukset kohdistuvat sprintin erikoismieheen Ristomatti Hakolaan. Hakola oli Rovaniemellä käydyssä Suomen Cupin kilpailussa loistavassa vireessä.

 

Suomen miesten maajoukkue on valmiina taistelemaan Rukalla.
Suomen miesten maajoukkue on valmiina taistelemaan Rukalla.

 

– Sprintissä tavoitteena on finaalipaikka ja finaalissa voi sitten käydä mitä vaan, Hakola kertoo.

 

Naisten puolella suurimmat suosikit tulevat pohjoismaista

Naisten sprintissä viime kauden sprintticupin kärkikolmikko Stina Nilsson, Maiken Caspersen Falla ja Maja Dahlqvist ovat kaikki mukana Rukalla. Ainakin ruotsalaishiihtäjä on kuitenkin parempi vapaan hiihtäjä. Myös nuori ruotsalainen Frida Karlsson on osoittanut huippukuntonsa Ruotsin kansallisissa kisoissa.

Suomalaisista hiihtäjistä suurimmat odotukset kohdistuvat Johanna Matintaloon, joka voitti Suomen cupin kilpailun Rovaniemellä suveneeriin tyyliin. Vaikean viime kauden jälkeen, tämä kausi näyttää erittäin lupaavalta.

 

Lauantaina vuorossa väliaikalähdöt

 

Lauantain kilpailut hiihdetään väliaikalähtöinä. Naiset hiihtävät 10 kilometriä ja miehet 15 kilometriä. Kilpailut hiihdetään perinteisellä hiihtotavalla. Naisissa kilpailun ylivoimainen ennakkosuosikki on kymmenkertainen maailmanmestari Therese Johaug. Norjalainen jätti viime kaudella Tour de Skin väliin ja sijoittui näin vasta kolmanneksi maailmancupin kokonaistilanteessa.

– Odotan innolla kauden avausta. Haluan taistella ykkössijasta Rukalla, mutta siitä ei varmasti tule helppoa, Johaug toteaa.

Ennakkosuosikkien joukkoon voidaan laskea myös venäläinen Natalia Nepryaeva, joka sijoittui maailmancupissa viime kaudella toiseksi. Lisäksi Frida Karlsson on yllätysvalmis myös lauantaina. Suomalaisodotukset kohdistuvat lauantaina Krista Pärmäkoskeen ja Kerttu Niskaseen. Niskanen on aikaisemmilla kausilla ollut vahvempi perinteisellä hiihtotavalla, kun taas Pärmäkoskelta on nähty hyviä suorituksia molemmilla hiihtotavoilla.

 

Naisista suurimmat odotukset kohdistuvat lauantaina Krista Pärmäkoskeen ja Kerttu Niskaseen
Naisista suurimmat odotukset kohdistuvat lauantaina Krista Pärmäkoskeen (kolmas vasemmalta) ja Kerttu Niskaseen (ensimmäinen oikealta).

 

 

– Vaikka olen harjoitellut maajoukkueen ulkopuolella, leiripäiviä on kertynyt enemmän kuin  maajoukkueessa, Pärmäkoski sanoo.

Miesten puolella lauantain voittaja tulee todennäköisesti kaksikosta Iivo Niskanen ja  Bolshunov. Niskanen on tunnettu todella kovana perinteisen hiihtäjänä. Suomalainen on aikaisemmin keskittynyt arvokisoihin. Tänä vuonna hän on kuitenkin asettanut tavoitteekseen maailmancupin kokonaiskilpailun voiton.

Bolshunov voitti viime kaudella saman kilpailun Rukalla ja tulee varmasti haastamaan Niskasen lauantain voittokamppailussa.

– En tiedä mitä odottaa. En ole varma miten kehoni reagoi harjoitteluun, Bolshunov toteaa sprinttiä edeltävänä iltana.

Norjalaiset ovat tuttuun tapaan mukana vahvalla joukkueella. Kläbo, Sjur Röthe ja Didrick Thönseth voivat hyvin onnistuessaan sekoittaa voittotaistelua.

– Sairastelin syksyn aikana, mutta olen nyt tervehtynyt. Harjoittelu joukkueen kanssa on sujunut hyvin, Röthe pohtii.

 

Kisaviikonloppu huipentuu sunnuntain takaa-ajoihin

 

Rukan kisaviikonloppu huipentuu sunnuntaina vapaalla hiihtotavalla hiihdettävään takaa-ajoon. Onnistuminen viikonlopun aikaisemmissa kilpailussa antaa hiihtäjille paremmat lähtöasetelmat sunnuntaille.

Mikäli ennusmerkit pitävät paikkansa Therese Johaug tulee lähtemään naisten takaa-ajoon hyvistä asemista. Norjalainen onkin sunnuntaina suurin ennakkosuosikki voittamaan sunnuntain kilpailun ja Triplan.

Hänen suurimpina haastajina voidaan pitää Pärmäkoskea ja Nepreyevaa. He ovat tasaisia hiihtäjiä molemmilla hiihtotavoilla, mutta tarvitsevat nappisuorituksen, jotta voivat haastaa norjalaishiihtäjän.Mustina hevosina sunnuntaille lähtevät Niskanen ja Karlsson. Niskanen on kuitenkin aikaisemmin ollut perinteisen hiihtotavan erikoisnainen ja Karlssonia on puolestaan vaivannut epätasaisuus.

Miesten puolella paljon ratkeaa jo perjantaina ja lauantaina. Todennäköisesti kolmikko Niskanen, Bolshunov ja Klaebo ovat jo karanneet muilta.Kolmikosta 23-vuotias norjalainen on ollut paras vapaan hiihtäjä. Lähtiessään hyvästä asemasta hänellä on pieni etulyöntiasema. Iivo Niskanen on harjoittelussaan keskittynyt parantamaan vapaan hiihtotavan vauhtiaan. Sunnuntaina nähdään ensimmäistä kertaa, miten vauhti kestää vertailussa maailman kärkeen.

Venäläiset Natalya Nepreyeva ja Aleksandr Bolshunov ovat ennakkosuosikkien joukossa Rukalla.
Venäläiset Natalia Nepryaeva  ja Aleksandr Bolshunov ovat ennakkosuosikkien joukossa Rukalla.

Bolshunov tarvitsee Triplan voittaakseen onnistumisen jo viikonlopun aikaisemmista kilpailuista, sillä venäläinen häviää vapaalla hiihtotavalla vauhdissa ainakin norjalaiselle.Miesten puolella Tripla näyttää menevän jollekkin tästä kolmikosta, mutta nappisuorituksilla myös muilla pohjoismaalaisilla on mahdollisuudet.

 

Teksti: Ville Salonen

Kuvat: Anni Huomolin

Laajasalon opisto

 

Jaa artikkeli