27.11.2020 Uutinen, Tiedote

Sprintti hiihdetään perjantaina: Miehissä tutut ennakkosuosikit – naisissa Ruotsi vahvoilla

Maastohiihdon maailmancupin uusi kausi alkaa tuttuun tapaan Rukalla. Miesten ja naisten hiihdot alkavat perjantaina 27.11.2020 perinteisen hiihtotyylin sprintin muodossa: karsinnat alkavat kello 11:00 ja finaalit puolestaan kello 13:30. 

Luvassa on kuitenkin jännittävää urheiluviihdettä, kun maailman parhaat ottavat mittaa toisistaan maailmancupin kauden 2020-2021 avaavassa kilpailussa. Rukan kaunis ja luminen luonto mahdollistavat tunnelman välittymisen katsojille myös television kautta.

Miesten puolella norjalaiset ennakkosuosikkeja

Miesten maastohiihdon suurin ennakkosuosikki tulee Norjasta. Edellisellä kaudella kahdeksaan sprinttiin osallistunut Johannes Hösflot Kläbo voitti kilpailuista jokaisen ylivoimaisesti, minkä lisäksi 24-vuotias kestomenestyjä on saavuttanut uransa aikana jo kolme olympiakultaa sekä kolme MM-kultaa.

Kläbon potentiaalisimmat haastajat ovat vähemmän yllättäen norjalaisia. Viime kaudella maa saavutti kolmoisvoiton, kun Erik Valnes sijoittui hopealle ja Pål Golberg pronssille. 

Ennakkoon kilpailu vaikuttaa norjalaisten keskinäiseltä kisalta, mutta potentiaalisia haastajia on runsaasti. Ranskalainen Lucas Chanavat sekä venäläinen Aleksandr Bolshunov ovat menestyneet viime vuosina kohtalaisesti ja ovat varmasti nälkäisiä haastamaan ennakkosuosikkeja maailmancupissa, joten hyvä tulos ensimmäisestä osakilpailusta olisi erinomainen alku uudelle kaudelle. Vain 23-vuotias Bolshunov on ehtinyt saavuttaa olympialaisissa kolme hopeaa ja yhden pronssin, minkä lisäksi MM-kisoista on saaliina peräti neljä hopeamitalia. Mitaleista kirkkain kuitenkin vielä puuttuu.

Suomalaisilla näytön paikka

Suomen hiihtomaajoukkueen päävalmentajan Teemu Pasasen mukaan joukkueessa on kova ryhmähenki ja kaikki odottavat talvikauden avausta innolla.

“Ryhmähenki on ollut hyvä nyt harjoituskaudella ja olemme tehneet paljon ryhmäharjoittelua. Kyllä semmoinen into ja odottaminen näihin kisoihin on, että vihdoin päästään taas kisaamaan kansainvälisiä mittareita vastaan. Kyllä minä uskon että ihan hyviä tuloksia tulee”, Pasanen kommentoi luottavaisena.

 

Joni Mäki
Joni Mäellä on isoimmat odotukset suomalaissprinttereistä. Kuva: Leo Lehto


Suomalaisista suurimmat odotukset omaavat tämän vuoden SM-kultamitalisti 
Joni Mäki sekä Lauri Vuorinen, joka on loistanut erityisesti perinteisen hiihtotavan sprinteissä. Mäen paras sijoitus maailmancupissa on tähän mennessä ollut välieräpaikka, mutta nyt vaasalaiselta uskalletaan odottaa jopa finaalipaikkaa. Pohti SkiTeamia edustava Mäki on ollut odotetusti ylivoimainen Suomen Cupissa.

Suomalaisista parhaiten viime vuosina sprinteissä menestynyt Ristomatti Hakola on myös yllätysvalmis Rukalla, joskin miehen kausi on alkanut yskähdellen ja menestys Suomen Cupissa on ollut heikkoa. Viime kauden vireeseen päästessään Hakolalla on mahdollisuus menestykseen, viime vuonna miehen tilille tuli Suomen mestaruus.

Olympiavoittaja ja Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi toivoi ennen kisan alkua välierissä nähtävän ainakin kaksi suomalaista.

“Joni Mäelle asetan vähimmäistavoitteeksi välieräpaikan ja Lauri Vuoriselle lisäksi tavoitteeksi välieräpaikka. Mikä on Ristomatti Hakolan tämänhetkinen kunto niin se selviää vasta sitten kun päästään starttiviivalle”, Jauhojärvi pohti suomalaishiihtäjien mahdollisuuksia miesten sprintissä.

 

Ruotsin naisilla vahva sprinttijoukkue

Ykkössuosikkina perjantain naisten sprinttiin startaa Ruotsin Linn Svahn, joka voitti viime kaudella kolme osakilpailua ja koko sprintticupin kokonaiskilpailun. Vastusta 20-vuotiaalle sprinttitykille tarjoaa kokonaiskilpailussa toiseksi sijoittunut maajoukkuekaveri Jonna Sundling. Sundling hiihti viime vuonna Rukan osakilpailussa toiseksi, joten nälkää kärkisijalle varmasti on. 

Ruotsin sprinttimaajoukkueen kovasta tasosta kertoo myös se, että Svahn sijoittui kauden alla pidetyssä Bruksvallarnan kansallisissa sprinttikilpailussa vasta kahdeksanneksi, edellään seitsemän muuta ruotsalaista hiihtäjää. Bruksvallassa sprintin voittanut Maja Dahlqvist on antanut vakuuttavaa näyttöä nopeudestaan jo viime kaudella. Kun Rukan viime vuoden sprintin voittaja, Norjan Maiken Caspersen Falla ei osallistu tänä vuonna maailmancupin avaukseen, on Ruotsilla mahdollisuudet jopa kolmoisvoittoon.

Linn Svahn
Linn Svahn on ennakkosuosikki naisten sprinttiin. Kuva: Miika Venäläinen


Haastajat Sloveniasta ja Venäjältä 

Kapuloita ruotsalaisten rattaisiin on lyömässä ainakin Anamarija Lampsic. Slovenialainen sprinttien erikoishiihtäjä oli viime kaudella sprintticupin kokonaiskilpailun kolmas, mutta Rukalla viime vuonna vauhti ei aivan finaaliin riittänyt. Tänä vuonna Lampsic voi kuitenkin olla valmis voittoon asti. Myös Venäjän Natalia Nepryaeva voi nousta haastamaan muita kilpailijoita kärkisijoista.

Suurimmat suomalaisodotukset kohdistuvat Anne Kyllöseen ja Kerttu Niskaseen. Heidän lisäkseen pistesijoja tavoittelee Katri Lylynperä, joka oli viime viikonloppuna Taivalkoskella hiihdetyssä Suomen Cupin sprintissä vahvin Niskasen jäädessä toiseksi ja Kyllösen kolmanneksi. Johanna Matintalo oli viime viikonlopun finaalissa kärjessä, mutta kaatui ja putosi tämän johdosta pois Taivalkosken voittotaistelusta. 

“Tuntuu tosi hyvältä päästä ylipäätään kisaamaan. Erityisemmän tästä tekee, kun jatko on epävarmaa. Nyt pitää kaikkien osata vaan nauttia ja Suomessa kun ollaan, on tämä erityinen viikonloppu meille”, Johanna Matintalo kertoi virallisten harjoitusten jälkeen.

Ruka Nordicin tapahtumat ja uutiset löydät verkkosivuiltamme sekä sosiaalisen median kanavista Facebookista, Twitteristä ja Instagramista.

Teksti: Erasmus Envall ja Henri Honkala

Kuvat: Leo Lehto ja Miika Venäläinen

Laajasalon opisto

Jaa artikkeli