26.11.2021 Uutinen, Tiedote

Ruotsille kaksoisvoitto naisten sprinteissä – finaalissa upeasti myös suomalaisväriä

Suomalaisnaiset ylsivät perjantain sprintissä huippusuorituksiin, kun sinivalkoista väriä nähtiin aina finaaleissa asti. Siipirikkoinen Ruotsi onnistui ottamaan jopa kaksoisvoiton ilman suurimpia tähtiä.

Naisten sprinteissä nähtiin heti alusta lähtien yllätyksiä. Karsintojen parhaan ajan hiihtänyt Jessie Diggins jäi neljännesvälierissä oman eränsä neljänneksi ja näin ollen yksi sprinttien ennakkosuosikeista jäi välierien ulkopuolelle. Ruotsin Frida Karlsson taas jäi karsinnoissa vaatimattomasti sijalle 17. mutta neljännesvälierissä Karlsson oli oman eränsä ensimmäinen.

Karsinnoissa Digginsin jälkeen kolmen kärjessä olivat odotetusti Ruotsin Maja Dahlqvist ja Norjan Maiken Caspersen Falla, jotka myös hiihtivät neljännesvälieristä odotetusti jatkoon.

Karsintavaiheessa suomalaisnaiset ylsivät koviin tuloksiin, kun karsinnoista jatkoon pääsi peräti kuusi suomalaista. Viime vuonna jatkosta niukasti pudonnut Krista Pärmäkoski oli karsinnoissa huippusuorituksella viides, eron kärkeen ollen vain 1,09 sekuntia. Pärmäkosken lisäksi 30 parhaan joukkoon hiihtivät 6. sijalle Johanna Matintalo, 11. sijalle, Katri Lylynperä, 12. Jasmi Joensuu, 18. Anne Kyllönen ja 29. sijalla Maaret Pajunoja

Krista Pärmäkoski sijoittui sprinttikarsinnassa viidenneksi. Kuva: Pauliina Pitkänen

‘’Todella hyvä fiilis. Tästä jatketaan nyt ilolla eteenpäin, keli on vielä ihan hyvä ja täällä tarkenee niin nyt laitetaan vaatetta päälle kun edessä on pitkä sprinttipäivä ja sitten lähetään taistelee’’, Pärmäkoski kommentoi karsintojen jälkeen.

Neljännesvälieristä tiensä välieriin selvittivät Joensuu, Matintalo ja Lylynperä, joista Joensuu hiihti huikeasti maaliin ensimmäisenä omassa erässään. Joensuu jätti taakseen mm. Norjan Lotta Udnes Wengin sekä Johanna Hagströmin

Jasmi Joensuu hiihti itsensä välieriin perjantaina sprintissä. Kuva: Casper Pitkänen

Ensimmäisenä hiihdetystä välierästä suorat jatkopaikat finaaliin nappasivat odotetusti ruotsalaiskaksikko Dahlqvist ja Hagström. Joensuu jäi välierässä viidenneksi. Toisesta välierästä suorat jatkopaikat itselleen hiihtivät Karlsson sekä sensaatiomaisesti Lylynperä. Aikavertailulla paikat finaaliin ansaitsivat Norjan Falla sekä Suomen Matintalo. Näin ollen naisten sprinttien finaaleissa nähtiin kaksi suomalaishiihtäjää.

Ruotsi otti finaalissa kaksoisvoiton, kun Dahlqvist jatkoi hurjaa vauhtiaan ja otti ylivoimaisen voiton ajalla 3.01,81. Toiseksi tullut Hägström tuli maaliin peräti 1,77 sekuntia Dahlqvistin jälkeen. Kolmannelle sijalle ylsi Falla, jonka perässä maaliin tulivat Matintalo ja Lylynperä jättäen Karlssonin finaalin viimeiseksi.

‘’Välieräpaikka oli ehdottomasti tavoite tähän päivään. Tuli välieräpaikka ja sitten vielä finaalipaikka ja finaalissakin pystyin hyvin haastamaan. Todella tyytyväinen olen’’, Johanna Matintalo kommentoi finaalin jälkeen.

‘’Todella hyvät fiilikset jäi. Todella hyvä sijoitus tänään, varmasti minun urani parasta tuli tänään’’, Katri Lylynperä, sanaili finaalin jälkeen.

Teksti: Elisa Kivelä

Kuvat: Pauliina Pitkänen ja Casper Pitkänen

Kansikuva: Ina Leminen