28.11.2021 Uutinen

Rukalla tehtiin 20-vuotishistoriaa, maailmancupin avauksella myös vahva jalansija tulevaisuudessa

20 vuotta sitten käynnistetty Ruka Nordicin maailmancupin yhteisavaus on yllättänyt vahvalla jalansijallaan myös itse järjestäjät. Kuopion mäkikilpailun peruunnuttua Suomen hiihtoliitossa etsittiin kuumeisesti kilpailulle kotimaista korvaajaa. Rukan lumivarmuus kauden avaajana ja sopivat kilpailuolot kaikille kolmelle lajille samalla stadionilla ovat sittemmin osoittautuneet vahvaksi tukipilariksi kansainvälisen hiihtoliitto FIS:n suuntaan jaostojen päättäessä tulevista kisapaikoista.

– Rukan lumisista maisemista on sittemmin tullut tavaramerkki, jonka arvo on merkittävä kansainvälisestikin, kilpailun pääsihteerin paikalta 20 vuoden jälkeen eläkkeelle vetäytyvä Seppo Linjakumpu summaa.

Rukalla uskotaan pitkään jatkoon tulevaisuudessa, mutta myös kehitystä aiotaan tehdä aseman vahvistamiseksi. Juhlavuoden maailmancupin yhteisavaus jouduttiin järjestämään maailmanlaajuisen pandemian vuoksi jälleen poikkeuksellisissa oloissa, mutta tällä kertaa yleisö palasi jälleen maailmancupiin ja koronaturvallisuuden eteen tehtiin vielä edellisvuotta enemmän töitä. Kisayleisön merkitystä on ylistetty niin kansainvälisten televisiokommentaattoreiden, kuin urheilijoidenkin toimesta. Kuusamolainen yleisö sai ennen kaikkea kiitosta stadionin tunnelmasta ja reippaasta asenteestaan kannustaessaan urheilijoita niin ladun kuin maalialueiden varressa.

– Tämä viikonloppu osoitti, että Ruka Nordicista halutaan myös jatkossa merkittävä yleisötapahtuma, joka avaa kansainvälisesti maailmancupin. Jotta voimme kehittää tapahtumaa tähän suuntaan, on meidän katsottava koko ajan eteenpäin, kertoo kilpailun uutena pääsihteerinä tänä vuonna aloittanut Marika Paananen.

– 20-vuotias Ruka Nordic on positioitunut vahvasti osaksi kuusamolaista urheiluperinnettä. 750 talkootyöläistä, Kuusamon Kaupungin vahva panostus ja sitoutuminen tapahtuman kehittämiseen yhdessä Suomen Hiihtoliiton kanssa sekä kilpailun järjestämisestä vastaavan Kuusamon Eräveikot Ry:n kanssa antaa meille maailmanlaajuisestikin verrattuna hyvän alustan kehittää tuotettamme eteenpäin, Paananen jatkaa.

Kuusamon kaupungin valtuuston puheenjohtaja ja Kuusamon Eräveikot Ry:n Puheenjohtaja. Matti Heikkilä näkee Rukan maailmancupin tavoitteet jo seuraavassa 20 vuodessa.

– Meillä on sitoutunut väki ja mukana niin eri alojen ja tahojen ammattilaisia kuin vapaaehtoisia jatkamassa alueella tehtyä kehitys- ja pioneerityötä pitkälle eteenpäin, kertoo Heikkilä.

Rukan maailmancupin juhlavuosi keräsi jälleen stadionille kymmentuhatpäisen yleisön. Vaikka useat kansainväliset lähteet arvioivat kisoissa olleen ennätysyleisön, jäätiin 2019 vuoden luvuista pandemiatilanteen vuoksi hieman. Paananen laskee, että perjantaina ja lauantaina oltiin hyvin lähellä edellisen yleisövuoden lukuja, ja sunnuntain pakkasen vuoksi ennätyksestä jäätiin vähän jälkeen. 20 000 katsojaa kolmen päivän aikana näyttivät, mistä on pohjoismaisten lajien fanipohja tehty.

Jaa artikkeli