26.11.2021 Uutinen, Tiedote

Riiberin johdolla Tourin ensimmäiselle hiihto-osuudelle

Yhdistetyn maailmancupkauden ensimmäinen mäkiosuus käytiin hyvissä olosuhteissa. Hiihtobaanalle lähtee ensimmäisenä viime kauden kokonaiscupin sekä Ruka Tourin voittaja Jarl Magnus Riiber. Eilen illalla varakilpailussa pitkälle leiskauttanut Mario Seidl oli mäkiosuuden toinen. Kolmanneksi hyppäsi hienosti saksalainen Manuel Faisst.

Riiberin ero toisena ladulle lähtevään Seidliin on vain yksi sekunti. Faisstin ero kärkeen on puolestaan kymmenen sekuntia. Hyppytaidon lisäksi myös hyvänä hiihtäjänä tunnettu Riiber lähtee suurena ennakkosuosikkina hiihto-osuudelle, mutta tulossa on todennäköisesti tiukka kilpailu kärkisijoista. Kovia hiihtäjiä on tulossa myös takaa-ajoryhmässä, kun muun muassa Riiberin maanmiehet Jens Luraas Oftebro (+0:41) sekä Jorgen Graabak (+1:02) lähtevät jahtaamaan kärkiryhmää.

Suomalaisten osalta kirittävää jää hiihto-osuudelle paljon. Ilkka Herola oli parhaana suomalaisena mäkiosuuden 22. Herolan hyppy kantoi 125.0 metriä ja eroa kärkinimi Riiberiin on kaksi minuuttia ja kolme sekuntia. Herola saattaa hyvinkin saada hiihtoapua 20 sekunnin etumatkalla olevalta Saksan Johannes Rydzekiltä, joka on ollut todella vahva aina hiihto-osuuksilla. Herola ei itse ollut kovin tyytyväinen hyppynsä jälkeen.

“Jos 90 prosenttia omasta kapasiteetista oli tuossa, niin ei sillä oikeastaan ole väliä oliko paikalla vai ei”, Herola pohti hypyn jälkeen.

Hiihto-osuudella ero kärkeen on suuri ja lyhyt matka tekee eron kirimisestä haastavaa.

“Hirveästi ei välttämättä ole tehtävissä, mutta ehkä siinä on harjoitusta vaan sitten”, Herola päättää.

Muista suomalaisista Otto Niittykoski oli mäkiosuuden 41. (+4:39), Arttu Mäkiaho 44. (+5:14), Leevi Mutru 45. (+5:22), Rasmus Ähtävä 50. (+6:43) ja Waltteri Karhumaa 51. (+7:12). Perttu Reponen ei mäkiosuudelle osallistunut, joten häntä ei myöskään hiihto-osuudella tänään nähdä.

Italian joukkue ei saanut tuomariston päätöksellä osallistua tämän päivän kilpailuun. Syynä oli sääntöjen rikkominen. Italialaiset ovat mukana jälleen huomenna.

Viiden kilometrin mittainen hiihto-osuus käynnistyy klo 16:10.

Mäkiosuuden top 10:
1. Jarl Magnus Riiber NOR (0:00)
2. Mario Seidl AUT (+0:01)
3. Manuel Faisst GER (+0:10)
4. Johannes Lamparter AUT (+0:32)
5. Kristjan Ilves EST (+0:40)
6. Jens Luraas Oftebro NOR (+0:41)
7. Lukas Greiderer AUT (+0:43)
8. Ryota Yamamoto JPN (+0:56)
9. Jorgen Graabak NOR (+1:02)
10. Akito Watabe JPN (+1:26)

Teksti: Akseli Lautiainen

Kuva: Jyri Kotilahti

Jaa artikkeli