23.11.2023 Uutinen, Tiedote

Pohjoismaisten lajien maailmancup avattiin yhdistetyn varakilpailulla – Norjan Riiber oli jälleen kovin

Rukan maailmancup vuosimallia 2023 polkaistiin käyntiin torstaina toden teolla, kun urheilijat viimeistelivät kisakuntonsa virallisissa harjoituksissa. Keskittyminen ja terävyys huokui niin ladulla kuin mäessä, mikä ei ole ihme. Kaikki haluavat olla iskussa kauden avauskilpailussa. Ensimmäisenä kisatestiin joutuivat yhdistetyn urheilijat HS142-mäen varakilpailussa.

Urheilijat eivät ole ainoita, joiden tulee olla valmiita viikonloppuna. Lähes 600 talkoolaista tekee Rukan maailmancupista mahdollisen. Lajien huiput pääsevät nauttimaan huippuun viritetyistä olosuhteista, joita työntekijät ovat valmistelleet. Kaikki on valmiina maailmancup-kauden ensimmäiseen osakilpailuun.

Tuttuun tyyliin Rukan maailmancup alkoi yhdistetyn mäkiosuuden varakilpailulla. Sääolosuhteet ovat olleet koko päivän epävarmat, mutta varakilpailu saatiin hypättyä sujuvasti.

Suomen yhdistetynmaajoukkueen Ilkka Herolalta voidaan odottaa hyviä tuloksia kauden avauskilpailussa. Herola kertoi harjoituskautensa menneen hyvin.

– On ollut ihan ehjä harjoituskausi. Ei ole ollut suurempia haasteita, sairastelua tai vastaavaa. Talvi tuli aikaisin ja olen päässyt hyvissä ajoin valmistautumaan.

Rukan maailmancupissa nähdään ensimmäistä kertaa Individual Compat- kilpailu. Herola pääsi kokeilemaan uutta kilpailumuotoa jo elo-syyskuussa kesä-GP:llä.

– Kyllä se on toimiva oloinen kilpailumuoto. Varsinkin Rukan fasiliteetteihin se sopii, sillä mäkiosuus ei tee enää selkeää eroa ja näin hiihto-osuuksilla voidaan nähdä jännittäviä hiihtoja.

Yhdistetyssä Suomen maajoukkueeseen palaa mielenkiintoinen nimi, kun Karhumaan veljesten esikoinen Wille Karhumaa tekee paluun. Karhumaa kilpaili maailmancupissa viimeksi maaliskuussa 2021. Hän valotti paluutaan humoristisesti.

– Jos tässä ruvettaisiin paluuta perkaamaan, niin tässä menisi varmaan koko ilta. Sanotaan näin, että opiskelut kävivät liian helpoksi ja kaipasin haastetta elämään!

Myös maajoukkueen päävalmentaja ehti vaihtua Karhumaan olessa sivussa joukkueen toiminnasta. Jännitystä ei kuitenkaan ole ja Karhumaa lähtee rauhallisin mielin Rukan viikonloppuun.

– Päävalmentajat, entinen ja nykyinen kuitenkin hyviä tuttavuuksia keskenään ja porukka on pitkälti sama. Hyvä henki siellä on aina ollut. Rukan kisaan ei ole mitään suurempia odotuksia. Lähdetään fiilistelemään kun saa tehdä kansainvälisen paluun kotikentällä!

Yhdistetyn varakilpailun voiton vei Norjan Jarl Magnus Riiber, joka liiteli 145 metriä. Toiseksi hyppäsi Itävallan Johannes Lamparter ja kolmanneksi saman maan Thomas Rettenegger.

Varakilpailun tulokset 

Teksti: Erkka Tuomisto, Laajasalon opisto

Katso Wille Karhumaan koko haastattelu Ruka Nordicin YouTube-kanavalta.

Ilkka Herolan tunnelmat ennen maailmancupin avauskilpailua voi katsoa YouTubesta.

Jaa artikkeli