24.11.2023 Uutinen

Mäkihypyn maailmancup avataan muutaman vuoden tauon jälkeen Rukalta

Viime vuosista poiketen mäkihypyn maailmancup aloitetaan Rukan lumisissa maisemissa 24.-26.11.2023. Kausi lähtee käyntiin perjantaina suurmäen karsinnalla, josta hyppääjät karsivat lauantain kilpailuun. Viikonloppu huipentuu sunnuntaina toisen osakilpailun karsinnalla ja kilpailulla.

Avausviikonlopun ennakkoasetelmat ovat mielenkiintoiset, sillä hyppääjien voimasuhteita on vaikeaa arvioida ennen kauden ensimmäistä kilpailua. Alkukaudesta tyypillisesti nähdään paljon enemmän yllätyksiä, joten odotettavissa erittäin jännittävä kisaviikonloppu. Keliolosuhteet voivat myös vaikuttaa viikonlopun hyppyihin, sillä sääennusteiden mukaan kilpailuiden aikana keli tulee olemaan vaihteleva ja tuuliolosuhteet saattavat olla haastavia.

Viime kauden maailmancupin kokonaiskilpailu päättyi norjalaisen Halvor Egner Granerudin selvään voittoon. 27-vuotias norjalainen voitti viime vuonna myös Rukalla toisen osakilpailun. Granerud on tälläkin kaudella yksi suurimmista ennakkosuosikeista. Viime talvena Rukan ensimmäisessä osakilpailussa juhli slovenialainen Anze Lanisek, joka oli lopulta maailmancupin kokonaiskilpailuissa sijalla kolme.

Suomalaisittain viime kausi oli tuloksellisesti pettymys. Korkeimmalle suomalaisista sijoittuivat Niko Kytösaho ja Antti Aalto, jotka ylsivät kokonaiskilpailussa sijalle 37. ja 38. Mäkihyppylupaus, kuusamolainen Vilho Palosaari on kauteen lähdettäessä isoimpia suomalaisnimiä. 19-vuotias Palosaari voitti viime kaudella nuorten maailmanmestaruuden ja kehityskäyrä näyttää vahvasti ylöspäin.