10.11.2023 Uutinen, Tiedote

Ilmastonmuutos aiheuttaa talvilajeille haasteita Keski-Euroopassa, mutta Kuusamossa homma toimii – “Meillä ei ole lumesta huolta” 

Ruka Nordicin järjestelyt etenevät suunnitellusti. Kansainvälinen kisatunnelma ja upeat talviset maisemat odottavat kävijöitä.  

Olosuhdevarmuus on yksi keskeinen asia, joka tekee marraskuun viimeisenä viikonloppuna vietettävästä Ruka Nordicista erinomaisen paikan avata hiihtolajien maailmancup. Tänä vuonna myös mäkihypyn maailmancupin avaus palaa Kuusamoon muutaman Puolassa vietetyn vuoden jälkeen.  

“Keski-Euroopan ilmasto asettaa tällä hetkellä suuria haasteita lunta ajatellen”, toteaa Ruka Nordicin kilpailupäällikkö Jukka Tahkola.  

Viime vuonna Wislassa hypättiin posliiniladulta muoviseen alastulorinteeseen.  

“Meitä lumi ei huoleta – luonto hoitanee osan hommasta, varastolunta löytyy 20 000 kuutiota ja lumitykeillä sitä voidaan tehdä vielä lisääkin”, Tahkola sanoo. 

Kisojen järjestelyt ovat täydessä vauhdissa ja etenevät suunnitelman mukaan.   

“Ravintolateltan kokoa kasvatetaan ja tarjolla tulee olemaan muun muassa laadukasta lähiruokaa. Videoscreenit tuodaan entistä paremmin esiin ja hyppyrimäen peräkaarteeseen rakennetaan pari uutta tv-studiota”, Tahkola kertoo. 

“Fluoritestauksen järjestäminen sen sijaan on isompi ponnistus, joka vaikuttaa eniten hiihtäjiin ja mäkihyppääjiin.” 

Uusia järjestelyjä ja huikeita yhteisöllisiä elämyksiä

Kansainvälinen kattojärjestö eli Kansainvälinen hiihtoliitto FIS on asettanut suorituskyvyltään ylivertaiset fluorivoiteet käyttökieltoon. Tätä valvotaan jatkossa testauksin.  

Ruka Nordicissa tämä tarkoittaa ison aidatun alueen rakentamista ja testaustelttojen pystyttämistä hiihtostadionille. Fluoritestaus lisää Tahkolan mukaan myös henkilökunnan tarvetta noin kuudellatoista. Monelle hiihtäjälle fluorikielto on voinut olla tiukka paikka.  

“Osa hiihtäjistä on todennäköisesti joutunut hankkimaan kokonaan uuden kaluston koska vanhoista suksista on mahdotonta saada kaikkea fluoria poistettua. Siinä on saattanut mennä jokunen niin sanottu luottoparikin käyttökieltoon, mikä varmasti harmittaa”, hän toteaa. 

“Mutta hyvillä mielin täällä tapahtumaa järjestetään ja ihmisten kelpaa taas tänäkin vuonna tulla paikan päälle seuraamaan kisoja. Monen tuhannen ihmisen porukassa se on aivan omanlaisensa elämys.” 

Jaa artikkeli