28.11.2019 Uutinen, Tiedote

Hallitseva maailmanmestari Jarl Magnus Riiber ennakkosuosikkina Ruka Nordicin yhdistetyn kilpailuihin

 

Viime vuonna Ruka Nordicin henkilökohtaisessa kilpailussa toiseksi jäänyt hallitseva maailmanmestari Norjan Jarl Magnus Riiber lähtee jahtamaan uransa ensimmäistä Ruka Nordicin ykkössijaa.

Tämän vuoden Ruka Nordic eroaa huomattavasti viime vuoden kilpailusta. 2018 Rukalla kilpailtiin vain 10 km ja 2 x 4.5 km joukkuekilpailuissa, kun taas tänä vuonna kilpaillaan kaksi kertaa 10 km kilpailut, sekä kerran 5 km kilpailu.

Tämän vuoden kilpailujen suurimpana ennakkosuosikkina Rukan laduille ja mäkeen lähtee hallitseva maailmanmestari Norjan Jarl Magnus Riiber.

–       Ruka sopii minulle erinomaisesti. Jos teen tasaisen suorituksen tulosten pitäisi olla hyviä, hallitseva maailmanmestari Riiber kertoi.

–       Rukan mäki on ehdottomasti hienoin mäki jossa pääsemme kisaamaan koko kaudella, koska sen raju keli tuo aina parhaat irti kisaajista, Riiber jatkoi Rukaa kehuen.

Viime kauden maailmancupin kokonaiskilpailun toiseksi ja kahdeksan kertaa peräjälkeen kokonaiskilpailun kolmen parhaan joukkoon sijoittunut Japanin Akito Watabe on toinen jota ei sovi unohtaa Rukan ennakkosuosikkien listalta.

–       Ladut sopivat minulle erittäin hyvin, mutta mäessä on nyt ollut vaikeuksia. Toivottavasti löydän kisaan hyvän kosketuksen mäkeen, summasi japanilainen harjoituksiaan. 

 

Viime kauden top 3 pressitilaisuudessa. Kuva: Anni Huomolin
Viime kauden top 3 pressitilaisuudessa. Kuva: Anni Huomolin

         

Kovimmat suomalaisodotukset kohdistuvat Ilkka Herolaan

Viime viikonloppuna Rovaniemellä järjestetyissä yhdistetyn SM-kilpailuissa suomalaisen yhdistetyn ykköstykki Ilkka Herola nappasi odotetusti voiton ennen Italian Samuel Costaa. Eero Hirvonen oli SM-kisojen toiseksi paras suomalainen sijoituttuaan viidenneksi.

Viime vuonna suomalaismenestys oli Rukalla heikkoa, mutta loppukaudesta vauhtiaan parantaneilta suomalaisilta voidaan odottaa huomattavasti parempia tuloksia viikonloppuna. Stressiä Suomen joukkueen miehet eivät kuitenkaan ota.

       Ei ole tullut liikaa stressattua. Kilpailufiilis tulee ihan itsestään, Eero Hirvonen kertoi itsevarmana.

       Ihan levollisin mielin tässä ollaan. Kauden avauksia on ollut jo monta niin samanlainen kilpailu tämä on kuin muutkin, Ilkka Herola komppasi joukkuetoveriaan.

Viime kaudella palkintopodiumin toiselle sijalle kaksi kertaa 10 km matkalla sijoittuneelta Herolalta voidaankin siis odottaa maailmancupin avauskilpailussa Rukalla vahvaa suorittamista.

       Tulostaso oli kauden lopussa siellä missä sen pitääkin ja samaan pyritään nytkin, Herola tiivisti.

Itävallan joukkueelle isoja poissaoloja Ruka Nordicissa

Itävallan yhdistetyn joukkue saapuu Rukalle seitsemän miehen joukkueella. Maan ykköstähti viime vuoden kokonaiskilpailun kolmas Franz-Josef Rehrl on kunnossa ja lähtee kisaan yhtenä ennakkosuosikeista.

–       Tarkoitus on nyt laittaa näille viereisille kavereille (Riiber, Watabe) kampoihin. Mäki ja ladut tuntuivat hyviltä niin luottavaisin mielin lähden viikonlopun kisaan, itävaltalainen kertoi.

Kesällä eturistisiteensä loukannut viime vuoden Ruka Nordicin henkilökohtaisen 10 km kilpailun voittaja Mario Seidl joutuu jättämään kauden avauksen väliin ja paluu kilpailuladuille on vielä hämärän peitossa. Itävallan joukkueen veteraani Bernhard Gruber joutuu niin ikään jättämään väliin kauden avauksen Rukalla sairastumisen takia ja aloittaa kautensa vasta Lillehammerissa viikko Rukan kilpailun jälkeen.

Itävalta lähtee myös ensimmäistä kertaa lähes 20 vuoteen yhdistetyn kauteen ilman veteraanikilpailija Wilhelm Denifliä, joka lopetti ennätyksellisen 295 maailmancupin starttia kattaneen uransa viime kauteen.

Saksa saapuu Ruka Nordiciin tutulla miehistöllä

Saksan yhdistetyn joukkueessa ei tällä kaudella ole muutoksen tuulet puhaltaneet. Rukalle saapuva kivikova Saksan joukkue tuo laduille ja mäkeen mm. viisinkertaisen maailmanmestarin Eric Frenzelin lisäksi viime kauden maailmancupin kokonaistilaston kymmenen parhaan kilpailijan joukosta Johannes Rydzekin, Vinzenz Geigerin, Fabian Rießlen ja Manuel Faißtin.

Vuosia yhdistetyn kilpailuja hallinnut Saksa on nyt menettänyt ykkösmaan paikkansa Norjalle, mutta germaanit ovat aina vaarallisia haastajia. Rukalla onkin luvassa nälkäisen saksalaislauman esitys, joka tuo viihdettä Rukan yleisölle koko rahan edestä.

 

Edi Aaltonen

Laajasalon opisto

Jaa artikkeli