25.11.2023 Uutinen, Tiedote

Iivo Niskaselle toinen sija Rukan avauksessa

Naisten 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailun lähdössä nähtiin uskomaton tapahtuma, kun peräkkäin lähteneet suomen Vilma Ryytty ja Kazakhstanin Kseniya Shalygina katkaisivat sauvansa lähtöportin viikseen heti lähdössä.

Ryytyllä kesti aikaa ennen kuin sai uuden sauvan käteensä. Ryytty kommentoi kilpailun jälkeen, että ensimmäinen varasauvakaan ei ollut toivotunlainen.

Ebba Andersson oli nopein ensimmäisessä 1,1 km väliaika pisteessä ja Frida Karlsson hiihti puoli sekuntia perässä. Alkuun näytti, että kilpailu mennään ruotsalaiskaksikon komennossa, kunnes alkoi Rosie Brennanin esitys.

Rosie Brennan onnistui loistavasti vauhdin jaossa ja pystyi nostamaan sijoitustaan jatkuvasti kilpailun edetessä. Brennan oli ensimmäisessä väliaika pisteessä yhdeksäntenä, josta lopulta nousi kilpailun toiseksi, vain 4,9 sekunnin päähän kilpailun voittajasta Ebba Anderssonista. Karlsson taipui lopulta kilpailun kolmanneksi.

Andersson sanoi toisen kierroksen olleen vaikea, mutta sai pidettyä vauhtia loppuun asti. Brennan kommentoi hiihtoa uransa parhaaksi perinteisen hiihtotyylin kilpailuksi.

Kilpailun paras suomalainen oli Kerttu Niskanen. Niskanen oli päivän seitsemäs 27,22 sekunnin erolla kärkeen. Niskanen koki ettei hiihto ollut vielä tarpeeksi hyvää rentoa.

Krista Pärmäkoski oli päivän kahdestoista ja Jasmi Joensuu kuudestoista vajaat 12 sekuntia Pärmäkosken perässä. Pärmäkoski sanoi, että hänellä oli liian pitävä suksi päivän olosuhteisiin.

Niskaselle niukka tappio 10 km:n väliaikalähdössä

Miesten 10 kilometrin kilpailussa nähtiin uskomaton taistelu Suomen Iivo Niskasen ja Norjan Martin Nyengetin välillä. Vielä 3,1 kilometrin kohdalla Niskanen piti kärkipaikkaa 1.1 sekunnin erolla, ,mutta 6,1 kilometrin kohdalla ero oli kääntynyt Nyengetin eduksi. Norjalaisen lyönti riitti loppuun asti ja oli maalissa lopulta 2,9 sekuntia Niskasta nopeampi.

Niskasen lähtöpaikka ei ollut optimaalinen, koska kovimmat haastajat hiihtivät Iivon perässä ja saivat jatkuvasti väliaikatietoja kärjestä.

Niskanen oli selvästi pettynyt lopputuloksiin. “Kyl mä odotin et mä voittaisin” Niskanen kommentoi heti kilpailun jälkeen.

Nyenget totesi sekunti kamppailun Iivoa vastaan olleen inspiroiva.

Kolmanneksi kilpailussa sijoittui eilisen sprintin voittaja Erik Valnes. Viime vuoden voittaja Johannes Klaebo jäi kärjestä 42,8 sekuntia, ja oli lopputuloksissa vasta 14.

Markus Vuorela ja Ristomatti Hakola antoivat toisilleen vetoapua kilpailun aikana ja molemmat hiihtivät kahdenkymmenen parhaan joukkoon. Hakola oli kilpailun 17. ja Vuorela 19.

Neljänneksi paras suomalainen Perttu Hyvärinen oli päivän 21. nopein. Hyvärinen sanoi hiihdon olleen napsun verran parempaa viime viikonloppuun verrattuna.