24.11.2022 Uutinen

Ladut ovat valmiina maastohiihdon maailmancupin avaukseen

Kaikki alkaa olla valmiina maailman huippujen ensimmäiseen kohtaamiseen, kun maastohiihdon maailmancup starttaa perinteisesti Rukalla.

Kisoja on valmisteltu jo pitkään, sillä hiihtolatujen rakentaminen on alkanut jo lokakuun alkupuolella. 800 metrin ensilumen latu tehtiin viime vuonna säilötystä lumesta. Mikäli synkältä vaikuttaneet keliolosuhteet eivät olisi muuttuneet, olisi säilölumesta pystytty rakentamaan 2,5 kilometriä pitkä kisalatu.

Nyt kuitenkin pakkaset ovat saapuneet ja tykkilunta pystyttiin hyödyntämään latujen rakennuksessa. Kaikki kolme maastohiihdon kisalatua (5, 3,3 ja 1,4 kilometriä) on saatu huippukuntoon.

Maastohiihdon kilpailujohtaja Niklas Turku avasi urheilijoiden suuressa suosiossa olevien kisalatujen luonnetta.

“Ladut ovat erittäin hiihdettäviä. Niissä on jyrkkiä nousuja ja todella nopeita laskuja. Kuntohiihtäjälle ladut ovat todella raskaat”, Turku kertoi.

Latujen raskauden allekirjoittaa myös kuntohiihtäjä Heikki Honkaharju. Hän kävi tutustumassa 5 kilometrin rataan maastohiihdon tuomaristoon kuuluvan Kai Samposalon kanssa.

“Tämä on ihan älyttömän rankka vitonen. Kahden pitkän nousuosuuden välillä ei juurikaan ole palauttavaa osuutta, joten kokonaisuus on äärimmäisen raskas. Varsinkin Impilinnan nousun päällä kuntohiihtäjä piiputtaa aika kovasti”, Honkaharju kertoi hiihdon jälkeen.

Kyseinen viiden kilometrin lenkki on kokenut muutoksia viime vuoden jälkeen. Impilinnan nousun jälkeinen s-mutka koitui viime vuoden kilpailussa monen urheilijan kohtaloksi. Nopeavauhtisessa mutkayhdistelmässä hiihtäjät joutuivat jarruttamaan auraamalla, mikä johti ladun vaaralliseen jäätymiseen. Ulosajoja nähtiin paljon, eikä loukkaantumisiltakaan vältytty.

“Mutka on nyt muutettu loivasti oikealle kääntyväksi. Muutos tehtiin nimenomaan turvallisuussyistä. Lasku on kuitenkin edelleen erittäin vauhdikas ja se tuleekin olemaan yksi ratkaisun paikoista. Mutka on nyt paljon laskettavampi ja nopeudet tulevat olemaan jopa 60-70 km/h”, Turku avasi ladun uudistusta.

FIS-kilpailussa käytettävät radat on nykyään homologoituja, eli on varmistettu, että kaikki radat ovat tarpeeksi haastavia. Tuomariston jäsen Samposalo totesikin, että Rukan rata on yksi maailmancupin kovimmista.

Rukan maastohiihtoladut pääsevät ensimmäisen kerran kilpailukäyttöön perjantaina 25.11. kun luvassa on naisten ja miesten sprintit. Karsinnat alkavat kello 11.00 ja finaalit 13.30.

Keväästä asti kisoja innolla odottanut Turku uskoo, että Rukan kisaviikonloppu tarjoaa upeita urheiluelämyksiä niin urheilijoille, toimitsijoille kun katsojillekin. 

Käy katsomassa, miltä Heikin meno näytti kisaladuilla.

 

Teksti: Yvonne Koch

Artikkelikuva: Topi Kärki

Jaa artikkeli