28.11.2020 Uutinen, Tiedote

Kläbo nopein miesten hiihdossa – Johaug jälleen ylivoimainen

Selkävaivoista kärsinyt Iivo Niskanen hyytyi kärkipaikalta viimeisellä kierroksella. Naisten puolella Therese Johaug otti odotetusti selvän voiton.

Miesten perinteisen hiihtotavan 15 kilometrin matkan suurimpana ennakkosuosikkina kisaan lähti olympiavoittaja Iivo Niskanen. Niskasen alku oli hankala, mutta hän pystyi saamaan kilpakumppaninsa kiinni kisan edetessä. Oululainen oli lopulta pitkään kärkipaikalla, mutta viimeisen kierroksen aikana hän jäi kilpakumppaneistaan jälkeen sijoittuen lopulta viidenneksi.

Kläbolta myrskyvaroitus

Perjantain sprinttiin ennakkosuosikkina lähteny Johannes Hösflot Kläbo sijoittui sprintissä yllättäen toiseksi. Norjalaisen otteista paistoikin voitonnälkä ja Kläbo oli aivan omassa vauhdissaan läpi kisan. Alussa norjalaisen tahti näytti liiankin nopealta 15 kilometrin matkalle, mutta vauhti pysyi loppuun saakka.

Kläbon taakse palkintopallille sijoittui kaksi venäläistä, Aleksei Chervotkin ylsi yllätyksellisesti toiselle sijalle, kolmanneksi päätyi puolestaan kestomenestyjä Aleksandr Bolshunov. Chervotkinin yllätysvalmius tiedettiin ennakkoon, mutta näin korkealle hänen ei uskottu sijoittuvan. Kläbon ja Bolshunovin sijoittuminen kolmen parhaan joukkoon oli odotettavissa.

Suomalaisilta lupauksia herättäviä suorituksia

Vaikka Iivo Niskasen sijoittuminen viidenneksi oli ennakkoon pettymys, löytyy hänen takaansa positiivisesti yllättäneitä suomalaishiihtäjiä.

Heikosti kauden aloittanut Ristomatti Hakola osoitti jo perjantain sprintissä iskukykynsä päästen välieriin saakka. Lauantain normaalimatkan hiihdossa nähtiin lisää Hakolan todellista tasoa, mies sijoittui suomalaisista toiseksi sijalle 11. Toinen sprinteissä välieriin saakka päässyt Joni Mäki jatkoi Hakolan tapaan vahvaa viikonloppuaan lauantaina. Vaasalainen sijoittui komeasti sijalle 17, ollen suomalaisista kolmanneksi paras.

Perttu Hyvärisen sijoittuminen sijalle 19 oli myös positiivinen yllätys, joten suomalaisittain kisa ei mennyt täysin penkin alle, vaikka Niskanen ei onnistunutkaan vastaamaan ennakko-odotuksiin.

Frida Karlsson
Frida Karlsson jäi Johaugin vauhdista. Kuva: Leo Lehto

Naisten kymmenen kilometriä Johaugin ylivoimaa

Kilpailun suuri ennakkosuosikki Norjan Therese Johaug oli omaa luokkaansa väliaikalähdöllä hiihdetyssä perinteisen kymmenen kilometrin kisassa. Ensimmäisellä väliaikapisteellä ennakkoon toinen kovimmista kilpakumppaneista, Ruotsin Frida Karlsson oli vielä edellä. Johaug kiri eron umpeen seuraavalle pisteelle ja hiihti vastustamattomaan voittoon ajalla 25:01.4. Ero toiseksi tulleeseen Karlssoniin oli 21.8 sekunttia ja kolmanneksi tulleeseen Ebba Andersoniin 26 sekuntia.

“Taktiikkani tänään oli hiihtää hyvin ja keskittyä tekniikkaan. Oli erittäin hauskaa tulla tänne Rukalle taas ja kilpailla. Olen onnellinen että kansainvälinen hiihtoliitto ja kisajärjestäjä on onnistunut järjestämään nämä kisat tähän aikaan”, Johaug kertoi kilpailun jälkeen.

Kerttu Niskanen lunasti odotuksia olemalla paras suomalainen sijoituksella kuusi. Hieno hiihto suomalaiselta takaa myös hyvät asetelmat huomista takaa-ajoa silmällä pitäen. Numerolla 22 kisaan startannut Niskanen johti maaliin tullessa, mutta kärkikolmikon lisäksi venäläiskaksikko Tatiana Sorina ja Natalia Nepryaeva kiilasi vielä väliin.

“Ihan ei ollut niin rennon tuntuista kuin olisin halunnut. Kohtalainen sijoitus siihen nähden ja tiedän nyt että kunto on ainakin ihan hyvä. Hyvillä mielin huomiseen”, Niskanen mietti.

Lisää hyviä suomalaissuorituksia tarjosi Jasmi Joensuu. Ennakkoluulottomasti hiihtänyt Joensuu sijoittui sijalle 23 ja näin ollen myös maailmancupin pisteille.

“Tiesin että kunto on hyvä ja lähdin nauttimaan hiihdosta. Ihan loistava sää ja loistava suksi löytyi. Nyt on viikonlopun tavoite saavutettuna, toki huomenna ei anneta periksi vaan tehdään parhaamme niin eiköhän se riitä”, iloinen Joensuu kertasi kisaansa.

Niskasen ja Joensuun lisäksi Suomen joukkueesta pisteille hiihtivät Laura Mononen ja Johanna Matintalo.

Teksti: Erasmus Envall ja Henri Honkala