20.11.2016 Uutinen

Hirvonen ja Määttä Suomen mestareiksi Rovaniemen Ounasvaaralla

Pohjoismaisten lajien superlauantai saatiin päätökseen Rovaniemellä, kun miesten normaalimäen SM-mitalit ratkottiin HS100-mäessä. Voittoon hyppäsi Kainuun Hiihtoseuran Jarkko Määttä. Jo aiemmin päivällä yhdistetyssä Suomen mestaruus -valtikan nappasi itselleen 20-vuotias Jyväskylän Hiihtoseuran Eero Hirvonen.

Perjantai-iltana hypätyn yhdistetyn mäkiosuuden vei nimiinsä Tsekin Tomas Portyk, joka kilpaili 14 muun ulkomaalaisen kanssa avoimessa SM-kisassa. Hirvonen lähti lauantaina ladulle neljä sekuntia Portykin perään ja 22 sekuntia ennen Ilkka Herolaa, joka hyppäsi eilen kolmanneksi.

Portyk ja Hirvonen pitivät kymmenen kilometerin lenkillä puolimatkaan hyvää vauhtia kaksistaan. Herola sai kuitenkin kaksikon kiinni ja lopulta myös yhdentenätoista matkaan lähtenyt Itävallan Philipp Orter. Lopputaistelussa Orter oli vahvin ennen Hirvosta (+0,3) ja Herolaa (+1,7).

Hirvonen oli luonnollisesti tyytyväinen ensimmäiseen aikuisten Suomen mestaruuteensa lumilla, mutta tiesi ennakkoon hiihtovauhtinsa olevan hyvää myös Herolaan verrattuna.

”Taktiikka oli, että olisi Portykin kanssa hiihdetty karkuun. Toisella kierroksella huomattiin, ettei se onnistu, niin sitten himmattiin, että olisi sitten loppuun paukkuja iskeä”, kertoi Hirvonen.

Kansainvälinen SM-kisa oli koko Suomen joukkueelle hyvä harjoitus ennen ensi viikonlopun maailmancupkauden avausta Rukalla. Hirvonen uskoo saavansa vielä yhden vaihteen itsestään irti kovilla kisaladuilla.

”Siellä kun on enemmän porukkaa, isompia letkoja ja kovempia peesejä, niin uskoisin, että siellä saa vielä itsestään enemmän irti”, jatkoi Hirvonen.

Hopealle hiihtänyt Ilkka Herola oli hiihtoonsa suhteellisen tyytyväinen, mutta manasi mäen jälkeisiä asetelmia, josta lähti ladulle. Yksin puolimatkaan hiihtänyt Herola kulutti voimansa kiinniottoon.

”Ei se hiihto vielä herkkua ole. Aika kankeeta, kun joutuu tekemään töitä, niin ei sieltä sitä viimeistä vaihdetta vielä löydy. Siihen se meni, kun joutui hiihtämään alun niin kovaa, ei ollut mitään enää jäljellä…pitää vaan hypätä paremmin”, mietti Herola.

Jo eilen kilpailun jälkeen hyppyään manannut Herola oli ehtinyt analysoimaan virheen.

”Se oli jotenkin tosi pehmeää. Voimantuottoa ei tullut ollenkaan ja sitä vaan kaatui sukselle. Joku ajatuskatko siinä oli”, ruoti Herola eilistä hyppyään, joka antoi huonot asetelmat päivän hiihtoon.

Suomen mestaruuspronssia nappasi Lahden Hiihtoseuran Leevi Mutru (haastattelu linkissä).

Määtälle normaalimäen Suomen mestaruus haastavissa oloissa

Jarkko Määttä hallitsi Ounasvaaran mäen haastavat olot parhaiten ja ponnisti kaksi tasaista hyppyä yltäen Suomen mestariksi. Määtän hypyt kantoivat 92,0 ja 93,5 metriä ja pisteitä Määttä sai 260,4.

”Hyvät hypyt sain, toisella kierrokslla tosiaan rupes satamaan kunnon rättiä. Siinä yritti vain keskittyä omaan tekemiseen, niin ei se minua haitannut”, kertoi Määttä.

Talvikauden alla Määttä on panostanut kokonaiskuvaan ja pyrkinyt yhdessä valmentajien kanssa rakentamaan parhaan mahdollisen kokonaispaketin hyppäämiseen.

”(Olen yrittänyt saada) Kokonaispaketin kuntoon. Välineet, sukset, puku, monot…että saa sen paketin hyvään kuntoon ja toimivaksi. Vajaa kuukausi sitten testit näyttivät, että pystyy lähetä virttämään jalkoja kohti talvea elikkä ja tehdä enemmän nopeita harjoituksia jaloille ja kerkee ajoissa jalat keulalle”, jatkoi Määttä.

Hopealle hyppäsi Kuusamon Erä-Veikkojen Lauri Asikainen 92,0 ja 84,5 metrin hypyillään keräten pisteitä 236,9.

”Ekalla kierroksella sai asennon ihan stabiiliksi, se oli ihan ok hyppy ja olen siihen ihan tyytyväinen. Toisella kierroksella noi olosuhteet pääs vähän sotkemaan useammallakin kaverilla. Muun muassa meikäläiselläkin meni tökkimiseksi. En hanskannut olosuhteita. Omaan piikkiin meni”, sanoi Asikainen.

Pronssia sai Lieksan Hiihtoseuran 20-vuotias Janne Korhonen, jolle SM-mitali oli aikuisten sarjassa ensimmäinen.

”Olihan se yllätys, mutta kyllä olosuhteet tämän hieman minulle ratkaisivat”, totesi nuorukainen, jonka hypyt kantoivat lauantaina 86,0 ja 94,5 metriä. Korhonen jäi kilpailussa mukana olleelle Japanin Noriaki Kasaille 0,2 pistettä.

Yhdistetyn SM-kisan tulokset 

Mäkihypyn normaalimäen SM-kisan tulokset 

Teksti & kuva: Hiihtoliitto

Jaa artikkeli