27.11.2021 Uutinen, Tiedote

Suomalaisten mäkisukset valmistaa hyppykuntoon Andratž Pograjc

 

Suomen mäkimaajoukkueen sukset huolletaan uuden vastuuhenkilön toimesta. Andratž Pograjc tuli Suomeen Kiinasta vastaavista tehtävistä. Mutta kuka hän on?

Andraž Pograjc kiinnittää sidettä mäkihyppysukseen.

Andraž Pograjc kiinnittää sidettä mäkihyppysukseen. Kuva: Jarmo Vaarala

Pograjc on mäkihyppääjä henkeen ja vereen. 30-vuotias slovenialainen osallistui ensimmäistä kertaa maailmancup osakilpailuun vuonna 2013. Lahden suurmäen kilpailussa hän sai heti ensi kilpailussa maailmancup-pisteen.

Suksien huolto on tarkka työtä. Siinä laitetaan siteet millilleen oikeaan paikkaan. Itse sukset ovat tietysti myös tärkeässä roolissa menestykseen. Hyppääjät valitsevat omat suksensa. Niiden jäykkyys vaikuttaa ilmalennon v-asentoon. Tämä taipuisuus-ominaisuus alkaa noin 10 -15 cm siteestä suksen kärkeen.

Suksien valmistaminen kilpailuun on huollon tärkein tehtävä. Suksien pohjat voidellaan, että saavutetaan mahdollisimman korkea nopeus laskettaessa hyppyrimäen nokalle, josta ponnistetaan ilmalentoon.

Suksihuolto poistaa kilpailun jälkeen suksien pohjasta voiteet. Siihen käytetään erilaisia harjoja. Lisäksi voidetta poistetaan koneellisesti.

Mäkisuksien huollon työvälineitä

Mäkisuksien huollossa käytettävä porakone, jossa on harja. Kuva: Jarmo Vaarala

Pograjc kertoi, että Niko Kytösahon suksen huolto kestää noin tunnin, josta voiteluun menee kymmenen minuuttia. Kytösaholla kuten muillakin maajoukkue hyppääjillä on kaksi paria suksia.

IMG_20211125_183417_2

Artti Aigron sukset odottavat huoltovuoroa. Kuva: Jarmo Vaarala

Suomen mäkihyppymaajoukkue huoltaa myös, eteläisen naapurimme, Viron maajoukkueen mäkisuksia. Heidän ykköshyppäjä on Artti Aigro.

Teksti: Jarmo Vaarala

 

Jaa artikkeli