29.11.2019 Tiedote, Uutinen

Ruka Nordicissa isot panokset maailmancupin avauksessa – Niskanen ja Pärmäkoski voittojahtiin

(Vas.) Neprayeva, Bolshunov, Klaebo, Röthe ja Johaug.
Kuva: Anni Huomolin

Maastohiihdon maailmancup avataan Ruka Triplalla 29.11-1.12. Päivittäisistä kilpailuista jaetaan normaalit cup-pisteet, voittajalle 100 pistettä ja kilpailun 30. saa yhden pisteen. Lisäksi kolmen kilpailun kokonaisvoittaja saa mahtavat 200 pistettä lisäbonuksena. Avauksen pisteet ovat tärkeitä, sen aistivat hiihtäjät MC-avauksessaan Kuusamossa. Seuraavia lisäpisteitä jaetaan vasta Tour De Ski:llä vuodenvaihteessa. Jokainen piste on tärkeä jo kauden alussa. Maaliskuussa pisteet lasketaan yhteen ja kristallipallot jaetaan. Henkilökohtaisia maailmacupeja on kolme, sprintti-, normaalimatkat ja kokonaiscup. Lisäksi on maiden välinen maailmancup, jossa hiihdetään viestejä.

Perjantaina hiihdetään sprintit, joissa maailmancup-pisteiden lisäksi kilpailijat saavat bonussekunteja sunnuntain takaa-ajoon. Sprintin voittaja saa 30 sekuntia ja vielä sijoilla 26-30 kaksi bonussekuntia.

Sunnuntain 200:n ekstrapisteen vapaan hiihtotavan takaa-ajoon lähdetään perinteisen aikaerojen ja sprintin bonussekuntien järjestyksessä. Perinteisen lauantain kisalla on lähtöjärjestykseen suurin painoarvo. Myös vapaan hiihtotavan osion nopeimmat hiihtäjät palkitaan normaalein MC-pistein. Jos yksi hiihtäjä voittaa kaikki kilpailut, hän saa 500 pistettä. Miehet hiihtävät lauantaina ja sunnuntaina 15 kilometriä ja naiset 10 kilometriä.

Perjantaina Pohjoismaat ja Venäjä vahvoja

Kansainvälisiä kilpailuja on ollut vielä vähän. Venäjän Gleb Retivyh löi maanmiehensä Sergei Ustjugovin ylivoimaisesti Rovaniemen sprintissä kaksi viikkoa sitten. Viime vuoden voittajaa Aleksandr Bolshunovia ei voi koskaan unohtaa. Johannes Hösflot Klaebo varmasti muistaa viime vuoden tapahtumat Rukalla. Nyt hän hiihtää loppuun asti. Norjalaiset tulevat vahvalla joukkueella, vaikka Klaebo ei loistanutkaan avauskisassaan kotimaassaan. Ruotsalaisia ei voi koskaan unohtaa, eikä italialaisiakaan.

Huomolin - cc int inline k-1
Klaebolla riitti haastattelijoita. Kuva: Anni Huomolin

– En muista viime vuotta. Silloin maksoin oppirahat. Tänä vuonna olen valmis. Pidän hauskaa nytkin. Klaebo toteaa.

Naisissa Norjalla ja Ruotsilla on vahva joukkue, vaikka kansalliset näytöt eivät yllättäneet. Venäjän Natalia Neprayeva on hyvä yleishiihtäjä. Neprayeva halunnee jatkaa venäläisten voittokulkua Rukan sprintissä, viime vuoden voittaja Julija Belorukova on äitiyslomalla.

Natalia Neprayeva. Kuva Juha Kylänpää
Natalia Neprayeva. Kuva Juha Kylänpää

– Alkukauden kisat ovat yllätyksellisiä. Oloksella meni hyvin, kyllä varmaan Rukallakin. Neprayeva arvuutteli

Norjalaisista vahvin sprintissä lienee Maike Casperssen Falla.

 

Sprinteissä suomalaisilla yllätysmahdollisuus

Miesten sprintissä Ristomatti Hakola hallitsi koko kisan aika-ajoista finaaliin Suomen Cupissa Rovaniemellä, ja kantaa jopa ennakkosuosikin viittaa. Kansallisessa kilpailussa hän löi Suomen muut sprinttihiihtäjät selvästi ja siinä sivussa myös Iivo Niskasen, joka totesi Hakolan vauhdin olleen kansainvälistä. Rovaniemen kakkonen Joni Mäki on myös kansainvälisesti sprintissä meritoitunut mies, joten Niskasen puheet eivät ole tuulesta temmattuja. Niskaselle olisi myös tärkeää päästä sprintissä mahdollisimman pitkälle, bonussekunnit ovat tärkeitä Ruka Nordicin ekstrapisteille.

Naisissa perinteisen sprintissä vahvin lienee Johanna Matintalo, niin vahva oli esitys Rovaniemellä. Krista Pärmäkoskeen käy samat sanat kuin Iivo Niskaseen, jokainen sija on tärkeä kokonaiskilpailun osalta. Iivon isosiskoon Kerttuun pätee samat teesit. Suomalaisten yllättäjä saattaa olla kansallisessa ryhmässä hiihtävä Tiia Olkkonen, joka toivottavasti raivaa tiensä ainakin alkueriin.

 

Lauantain perinteisen hiihtotavan matkat

Therese Johaug oli pressitilaisuuden selkeästi kiinnostavin urheilija. Kuva: Anni Huomolin
Therese Johaug oli pressitilaisuuden selkeästi kiinnostavin urheilija.
Kuva: Anni Huomolin

Suomalaiset ovat vahvoja suosikkeja kotiladuillaan. Niin Krista Pärmäkoskella kuin Kerttu Niskasella on mahdollisuus nousta palkintopallille. Therese Johaug janoaa myös kärkeen, sillä tuskin hän nousee sinne sprintissä. Ruotsalaiset ja Natalia Nepryaeva ovat myös vahvoja ehdokkaita kärkitaistoihin. Ruotsalaisista Frida Karlsson on ollut paras alkukaudesta. Norjan Heidi Weng muistaa varmasti erheensä aiemmin vuosilta Rukalla, eikä käänny liian aikaisin maaliin.

Miehissä kärkinimi on Suomen Iivo Niskanen. Voitto Oloksella Venäjän Bolshunovista on tähän hyvä osoitus. Norjalla ja Venäjällä on laaja joukkue, joten kuka tahansa sieltäkin voi yllättää.

Sunnuntain takaa-ajo

Näiden spekulointiin kannattaa palata vasta perjantain ja lauantain jälkeen. Jos ero on suuri jo kahden matkan jälkeen, kilpailun luonne muuttuu. Pohjoismaiden ja Venäjän lisäksi siellä osuuskilpailun voittoon on mahdollisuus myös yhdysvaltalaisilla ja keskieurooppalaisilla. Venäjän ykköshiihtäjät Nepryaeva ja Bolshunov ovat kansainvälisten näyttöjen perusteella ykkössuosikkeja. Niskaset ja Pärmäkoski ovat ehdokkaita palkintopallille vapaallakin hiihtotavalla.

Ruka Tripla – kokonaiskilpailu

Kokonaiskilpailun voitto jaettaneen pohjoismaalaisten ja venäläisten kesken. Suomalaisia nousee toivottavasti peräti kolme Ruka Triplan palkintopallille, kaksi Niskasta ja Krista Pärmäkoski. Tämä olisi mahtavin kauden alku suomalaisille maailmancupin avauksessa.

 

Teksti: Juha Kylänpää

Laajasalon opisto

 

 

 

 

 

 

 

 

Jaa artikkeli