22.11.2017 Uutinen, Tiedote

Pekka Niemelä palaa Ruka Nordiciin

Vuosina 2010-14 Suomen mäkihyppymaajoukkuetta valmentanut Niemelä toimii nykyään Turkin mäkihyppymaajoukkueen päävalmentajana.

Niemelä aloitti työnsä Turkin mäkihypyn eteen sen jälkeen, kun oli lopettanut vastaavan työn Suomen mäkimiesten johdossa. Kolmessa vuodessa kehitys on johtanut siihen, että Turkki osallistuu nyt ensimmäistä kertaa maailmancupiin.

– Ollaan tehty tosi paljon töitä. Kun ei ole lajikulttuuria ja perinteitä taustalla, tarkoittaa se sitä, että täytyy saada kokonaisvaltainen ymmärrys, että mitä lähdetään tekemään, Niemelä kertaa peilatessaan Turkin mäkihypyn tilaa ennen ja nyt.

Oikeastaan pelkkä päävalmentajan titteli on harhaanjohtava. Laji on edelleen pieni Turkissa ja asiat, jotka perinteisissä mäkihyppymaissa ovat kunnossa, olivat pestin alkaessa alkutekijöissään.

– Tehtäväni ei ole pelkästään olla mäkihypyn tekniikkavalmentaja tai fysiikkavalmentaja vaan luoda kontakteja heille. Ymmärrystä, että mitä voidaan Turkissa kehittää mäkihypyn eteen.

Uusi työ ei alkanut suotuisissa merkeissä. Turkin Erzurumissa sijaitsevan mäkihyppykeskuksen hyppytornit romahtivat maanvyöryn takia ja mäkihyppääjät joutuivat evakkoon. Väliaikainen kotimäki löytyi Kuopiosta sekä Vuokatista.

Niemelä itse on pitänyt majapaikkaansa kaiken aikaa Kuopiossa. Vaikeinta tilanne olikin varmasti hyppääjille.

– Jatkuva matkustaminen on aika rankkaa. Olet aina vieraissa olosuhteissa, vieraassa ruokakulttuurissa ja kaamokset sun muut siihen päälle. Nämä kaikki vaikuttaa paljon.

– Mutta ei käy purnaaminen. Ollaan päästy harjoittelemaan hienosti ja leirittämään porukkaa, Niemelä kehuu.

Paluu Rukalle valmennuksen merkeissä on Niemelälle mieluisa asia.

– Ihan huikean hyvä fiilis. Lunta on ja tänään pilkahti aurinkokin.

– Kyllä tämä on kauden kohokohtia. Tässä on aidon talven tuntua. Hienot suorituspaikat ja hieno mäki, Niemelä hehkuttaa.

Turkin valtio panostaa talvilajeihin runsaasti ja mäkihyppy on saanut osansa siitä. Turkki on kiinnostunut vuoden 2026 talviolympialaisten järjestämisestä ja on selvää, että Niemelän ja Turkin hiihtoliiton pitkän tähtäimen tavoitteet ovat kyseisen vuoden kisoissa.

– Sitä näkökulmaa kohti kaikki mahdolliset kontaktit, ideat ja innovatiivisuus on äärettömän tärkeää, Niemelä muistuttaa.

MIRO PERHE / LAAJASALON OPISTO

Jaa artikkeli