28.11.2021 Uutinen, Tiedote

Jarl Magnus Riiber on jälleen Rukan valtias

Yhdistetyn viikonloppu päättyi jälleen norjalaisjuhliin, kun Jarl Magnus Riiber nappasi viikonlopun toisen voittonsa ja samalla koko Ruka Tourin voiton sunnuntain hiihto-osuudella. Norjalainen taisteli kisan voitosta yhdessä Johannes Lamparterin kanssa, mutta norjalaisen loppukiri oli myrkkyä ja Riiber karkasi kilpailun voittoon.

Sunnuntain hiihto-osuudelle lähdettiin torstaina hypätyn varakilpailun perusteella. Sunnuntain mäkiosuus jouduttiin keskeyttämään vaikeiden tuuliolosuhteiden vuoksi, eikä mäkiosuutta hypätty loppuun. Suomalaisittain mäkiosuudella kerettiin jo riemastua Ilkka Herolan 130 metriä kantaneesta hypystä, mutta valitettavasti se ei varakilpailun tuloksilla lähdettyyn kisaan auttanut.

Hiihto-osuudelle ensimmäisenä lähtenyt ja varakilpailun voittanut Lamparter sai heti kisan alussa seuraa Riiberistä ja kaksikko tiputti kyydistä kolmantena lähteneen Mario Seidlin jo aikaisessa vaiheessa. Kaksikko piti yhdessä vauhtia, eivätkä muut saaneet heitä kiinni. Loppuratkaisu nähtiin viimeisessä mäessä, jossa Riiber repäisi eron ja paineli ylivoimaiseen voittoon ennen Lamparteria. Ruka Tourin voitto oli Riiberille jo kolmas putkeen. Kolmanneksi kisassa sijoittui Norjan Jens Luraas Oftebro, joka lähti hiihto-osuudelle sijalta viisi. Oftebro päihitti loppusuoran kirissä lauantaina voittoon hiihtäneen Terence Weberin.

Suomalaisittain kisa tarjosi onnistumisia, kun sijalta 19 kisaan lähtenyt Ilkka Herola nousi hienosti kymmenen parhaan joukkoon sijalle 10. Herola oli myös päivän nopein hiihtäjä. Vaikka mäkiosuudella oli huonoa tuuria, oli Herola tyytyväinen hiihtosuoritukseen.

“Oli ehjä kisa, ei jäänyt valittamista. Oli hyvä paikka hiihtää saksalaisten kanssa, missä oli hyvä mennä ja loppuun oli vielä hyvin jemmassa. Nousujohteinen kisa. Ei tarvinnut pakkasessa henkihieverissä itseä nostaa, niin oli ihan kiva”, Herola tuumi.

Muista suomalaisista Otto Niittykoski oli lähellä päästä maailmancupin pisteille, mutta jäi niukasti sijalle 32. Rasmus Ähtävä oli kilpailun 38. ja Waltteri Karhumaa 39. Leevi Mutru sekä Arttu Mäkiaho eivät hiihtobaanalle lähteneet. Heidän lisäkseen myös liuta muita kisaajia jättäytyi pois hiihto-osuudelta. Rukalla mitattiin päivän aikana kovia pakkaslukemia, jotka saivat monen urheilijan vetäytymään kilpailuista.

Suomalaisittain tämänkertainen Ruka Tour jäi yhdistetyssä vaille suurinta menestystä. Parhaaksi sijoitukseksi jäi Ilkka Herolan sunnuntainen kymmenes sija. Tourin lopputuloksissa Herola oli parhaana suomalaisena 16. Tourin positiivisina yllätyksinä voidaan pitää muun muassa Terence Weberin läpimurtoa kärkikahinoihin. Weber nappasi Lauantaina uransa ensimmäisen maailmancupin osakilpailuvoittonsa ja oli muissakin kisoissa hyvillä sijoituksilla ollen Tourin kakkonen. Myös nuori itävaltalainen Lamparter vakuutti jälleen suorituksillaan ja uran ensimmäinen voitto oli todella lähellä kahdessa kilpailussa. Lamparter oli Tourin kolmas. Edellisvuoden tapaan tämän vuoden Tourin voittaja Riiberiltä jäi yksi kilpailu välistä hylkäyksen takia, mutta siitä huolimatta huippuvireessä oleva Riiber vei koko Tourin voiton 200 pisteellä.

Yhdistetyn maailmancup jatkuu seuraavan kerran heti ensi viikolla Norjan Lillehammerissa.

Kilpailun top 10 ja suomalaiset:
1. Jarl Magnus Riiber NOR
2. Johannes Lamparter AUT (+12.4)
3. Jens Luraas Oftebro NOR (+33.0)
4. Terence Weber GER (+34.9)
5. Lukas Greiderer AUT (+36.6)
6. Ryota Yamamoto JPN (+40.8)
7. Manuel Faisst GER (+44.7)
8. Mario Seidl AUT (+45.2)
9. Johannes Rydzek GER (+55.7)
10. Ilkka Herola FIN (+57.1)
————————————-
32. Otto Niittykoski FIN (+5:24.0)
38. Rasmus Ähtävä FIN (+7:52.5)
39. Waltteri Karhumaa FIN (+7:57.8)

Ruka Tourin top 10 ja suomalaiset:
1. Jarl Magnus Riiber NOR (200p)
2. Johannes Lamparter AUT (192p)
3. Terence Weber GER (164p)
4. Jens Luraas Oftebro NOR (128p)
5. Lukas Greiderer AUT (125p)
6. Eric Frenzel GER (109p)
7. Vinzenz Geiger GER (108p)
8. Manuel Faisst GER (101p)
9. Ryota Yamamoto JPN (95p)
10. Mario Seidl AUT (94p)
———————————-
16. Ilkka Herola FIN (48p)
Kirjoittaja: Akseli Lautiainen
Kuva: Kata Latvasalo

Jaa artikkeli