27.11.2020 Uutinen, Tiedote

Sprintti Norjan näytöstä miehissä – naisissa Ruotsin ylivoimaa

Miesten puolella sprintissä nähtiin suomalaisittain hyviä suorituksia, mutta loppuun asti eivät kotikentällään hiihtäneet suomalaiset eivät lopulta päässeet. Norjalaiset olivat odotetun vahvoja uuden kauden avauksessa. 

Kestomenestyjä Johannes Hösflot Kläbo oli odotetusti karsintojen ykkönen, hänen takanaan toiseksi nopeimpana tuli Erik Valnes. Neljän parhaan joukosta löytyi lopulta kolme norjalaista.

 

Suomalaisilta positiivisia suorituksia

Norjalaiskaksikon takaa kolmannelta sijalta löytyi suomalaisittain positiivinen yllätys. Kovakuntoinen Joni Mäki keräsi ennakkoon suurimmat odotukset suomalaisista ja hän vastasi huutoon hyvin sijoittuen kolmanneksi karsinnassa. 30 parhaan joukossa nähtiin Mäen lisäksi peräti kuusi suomalaista: Iivo Niskanen, Lauri Vuorinen, Verneri Suhonen, Ristomatti Hakola, Juho Mikkonen sekä Lauri Lepistö.

Niskanen oli kärsinyt selkävaivoista ennen maailmancupin ensimmäistä osakilpailua, jonka takia olympiavoittajan osallistuminen kisaan oli pitkään epävarmaa. Oululainen näytti olevansa loukkaantumisen jäljiltä hyvässä kunnossa päästen karsinnasta jatkoon.

Mäki voitti välierissä komeasti oman eränsä edeten suoraan välieriin. Hakola sijoittui omassa välierässään kolmanneksi, mutta eteni lopulta aikavertailun kautta niin ikään välieriin. Muiden suomalaisten kisa päättyi puolivälierissä.

Ristomatti Hakola menestyi suomalaisista parhaiten. Kuva: Miika Venäläinen
Ristomatti Hakola menestyi suomalaisista parhaiten. Kuva: Miika Venäläinen

Mäki näytti pitkään taistelevan tosissaan finaalipaikasta, mutta lopulta miehen matka päättyi jälleen kerran välieriin. Myös Hakolan tie nousi niukasti pystyyn välierissä, joten suomalaisia ei enää finaalissa nähty.

“Alkuerässä meni kaikki meni kaikki niin kuin olin suunnitellut, tai jopa vähän paremminkin. Sai säästeltyä aika hyvin siinä erän aikana voimia. Välierähiihtokin meni ihan ok. Tuntui, että sudin tyhjää siinä alussa ja kaverit pääsivät muutaman askeleen edelle. Siinä oli peli jo menetetty, sen verran kovia kavereita, että siitä kun tippuu niin ei sitä tossa enää saada kiinni”, Mäki kertoi kisan kulusta ja erityisesti välierästä. 

 

Norjalaisten ylivoima sai jatkoa

Finaalissa nähtiin lopulta neljä norjalaista ja maa saikin vähemmän yllättäen kolmoisvoiton. Kisan positiivisin yllättäjä oli lopulta Erik Valnes, joka jätti ennakkosuosikki Kläbon toiselle sijalle saavuttaen samalla uransa ensimmäisen osakilpailuvoiton. Norjan kolmoisvoiton täydensi kolmannelle sijalle yltänyt Emil Iversen

Finaalikuusikon täydensivät venäläinen viime kauden kokonaiskilpailun voittaja Aleksandr Bolshunov, norjalainen Håvard Solås Taugböl sekä sveitsiläinen Jovian Hediger.

Suomalaisista Hakola sijoittui lopulta kahdeksanneksi ja Mäki sijalle 11.

 

Naisten sprintissä ruotsalaisten ylivoimaa

Naisten sprintin kolmen kärki muodostui kokonaan ruotsalaishiihtäjistä, kun ennakkosuosikki ja viime vuoden sprintticupin valtiatar Linn Svahn voitti maailmancupin sprinttiavauksen ajalla 2:54.34. Jo välierässä suorastaan ylivoimainen Svahn jätti finaalissa taakseen maannaisensa Maja Dahlqvistin ja Jonna Sundlingin.

Finaalissa nähtiin pelkästään ruotsalais- ja norjalaisväriä, kun neljän ruotsalaishiihtäjän lisäksi voitosta taisteli Norjan Lotta Udnes Weng ja Ane Appelkvist Stenseth. Stenseth oli karsintojen nopein ja hän johti finaalia viimeiselle nousulle asti, mutta tässä kohtaa ruotsalaiskolmikko teki ratkaisevan siirron ja kiri ohi. 

– ”Tunsin oloni tänään vahvaksi, ja että kisa oli kontrollissa. Kuitenkin lopussa Linn (Svahn) oli vahvin eikä jättänyt epäselvyyttä voittajasta. Mielestäni tämä oli kuitenkin hyvä kisa itseltäni”, kilpailussa toiseksi tullut Maja Dahlqvist kommentoi finaalia.

DSC_0318-2
Linn Svahn nappasi sprintin voiton. Kuva: Miika Venäläinen

Lylynperä ja Niskanen selvittivät tiensä karsinnoista jatkoon

Suomen joukkueesta karsinnan selvittivät Katri Lylynperä ja Kerttu Niskanen. Lylynperä oli 23. ajalla 3:06.01 ja Niskanen muutaman pykälän alempana sijalla 25 ajalla 3:06.55. Johanna Matintalo ja Krista Pärmäkoski putosivat vain 40 sadasosan turvin, joten lähellä oli ettei neljännesvälierissä oltaisiin nähty enemmänkin suomalaisväriä.

Neljännesvälierissä tie nousi Lylynperällä ja Niskasella pystyyn. Omissa erissään molemmat jäivät neljänneksi, mikä ei riittänyt jatkoon. Niskanen oli hyvin mukana, mutta viimeisessä nousussa voimat ei riittäneet vastaamaan kilpakumppaneille.

”Viimeisessä nousussa oli kaikki vielä ihan hyvin loppua ajatellen. Liukkaalla suksella ajauduin kuitenkin ulkokaarteeseen josta on matkaa enemmän, kuin että pääsisi sisältä rummuttamaan. Voimat oli sen jälkeen vähän lopussa”, Kerttu Niskanen kertasi oman neljännesvälieränsä ratkaisuhetkiä.

Katri Lylynperä jäi viime vuonna Rukan sprintissä neljännesvälierien viimeiseksi, joten kehitystä on tullut tähän kauteen mennessä. Omaan suoritukseen Lylynperä oli tyytyväinen.

”Positiivisempi fiilis jäi kuin viime vuodesta. Nyt olin käytännössä mäen päälle asti ihan mukana ja tuntui hyvältä. Tuntui että jopa välieräpaikan pystyn nappaamaan. Uskon, että voi lähteä ihan hyväkin kausi liikkeelle”, Lylynperä kertoo.

 

Teksti: Erasmus Envall ja Henri Honkala

Kuvat: Miika Venäläinen

Laajasalon opisto

 

Jaa artikkeli