29.11.2020 Uutinen, Tiedote

Ruka Triplan hallitsijat tulevat Norjasta – Kläbo ja Johaug voittivat jälleen

Maastohiihdon maailmancup-avaus sai päätöksensä Rukalla sunnuntaina. Viimeisenä kisattiin naisissa 10 kilometrin ja miehissä 15 km vapaan hiihtotavan takaa-ajossa. Voittajat olivat jälleen tuttuja nimiä, norjalaisille Johannes Hösflot Kläbolle sekä Therese Johaugille ei löytynyt haastajia.

Norjan Johannes Hösflot Kläbo oli jälleen odotetusti ykkösenä. Palkintopallille pääsivät kisan lopuksi myös venäläinen Aleksandr Bolshunov sekä Kläbon maanmies Emil Iversen. Miesten puolella positiivisimmasta yllätyksestä vastasi norjalainen Hans Christer Holund, joka oli lauantain kisassa kymmenes. Sunnuntaina Holund nousi neljänneksi. Suomalaisista parhaiten pärjäsi vähemmän yllätyksellisesti Iivo Niskanen, joka sijoittui jälleen viidenneksi.

Erityisesti Kläbo ja Bolshunov olivat odotetun vahvoja läpi viikonlopun. Molemmat maailmancupin ennakkosuosikkeihin kuuluvat hiihtäjät näyttivät heti alussa iskukykynsä ja heidän taistelunsa tulee olemaan kovaa alkaneella kaudella.

Positiivinen viikonloppu suomalaishiihtäjille

Niskasen takana myös muut suomalaiset onnistuivat saavuttamaan hyviä tuloksia. Ristomatti Hakola ja Joni Mäki ylittivät ennakko-odotukset, joten suomalaishiihtäjien viikonloppu ei mennyt täysin penkin alle. Hakola oli sunnuntain takaa-ajossa sijalla 11 ja Mäki puolestaan 17. Myös Perttu Hyvärinen oli sunnuntaina lopulta 19 ja suomalaiskolmikko sai hyvät lähtökohdat alkavaan maailmancup-kauteen. Ainoastaan Iivo Niskasen tulos oli odotuksiin nähden pettymys, mutta oululainen on kärsinyt selkävaivoista ennen maailmancupin avausta.

“Kyllä (arvosanan) yhdeksän voi antaa. Oli hyvä viikonloppu siihen nähden, että ei pitänyt hiihtää ollenkaan. Taisteluahan se 15 km on toisia ja omaa päätä vastaan, mutta yllättävän mukavaa. Hyvin järjestetyt kisat”, Hakola kertoi viikonlopun suorituksistaan tyytyväisenä.

Maailmalla vallitseva koronavirustilanne aiheutti omat haasteensa tapahtuman järjestämiseen. Vaikka yleisöä ei paikalla nähty, sai tapahtumajärjestäjä kiitosta hiihtäjiltä.

“Onnistui tosi hyvin, ei ole valittamista. Mennään tämän tilanteen ehdoilla eteenpäin”, kommentoi suomalaisista parhaiten menestynyt Niskanen.

Johaug jälleen Rukan hiihdon hallitsija naisissa

_DSC5981
Therese Johaug jälleen korkeimmalla korokkeella. Kuva: Katriina Latvasalo

Norjan Therese Johaug lähti eilisen voittonsa ansiosta ladulle 16 sekunnin erolla seuraavina startanneisiin Ruotsin Frida Karlssoniin ja Venäjän Natalia Nepryaevaan. Ensimmäisen 2.5km mittaisen kierroksen jälkeen ero oli kasvanut jo lähes 20 sekunttiin. Therese Johaug saikin hiihtää ylhäisessä yksinäisyydessä ylivoimaiseen osakilpailu- ja Ruka Triplan voittoon.

”Oli todella hauskaa voittaa tämä kilpailu täällä Rukalla, sillä se oli yksi päätavoitteistani tänä vuonna. Yritin keskittyä omaan hiihtooni, enkä ajattelemaan takaa tulevia kilpailijoita. Mielestäni Ruka on tehnyt todella hyvää työtä ottaen huomioon vallitsevan tilanteen”, Johaug kertoi.

Tiukin taistelu käytiin kakkospaikasta, jossa hiihti yhteensä seitsemän hiihtäjää. Lopulta Venäjän Tatiana Sorina nousi vahvalla loppukirillään kakkossijalle ja Ruotsin Ebba Andersson taisteli itsensä kolmanneksi. Viimeisen kierroksen pitkässä laskussa osa kärkiporukan hiihtäjistä kaatui, mikä omalta osaltaan vaikutti kakkossijasta käytyyn vääntöön.

Suomen Kerttu Niskanen lähti takaa-ajoon 42 sekuntia Johaugin perässä. Kärkiporukka oli liian kaukana, mutta Niskanen hiihti hyvin ja se riitti sijalle yhdeksän. Kokonaisuutena hän oli tyytyväinen kilpailuviikonloppuunsa.

”Hyvät fiilikset jäi. Vire oli hyvää ja hiihto pysyi koko ajan käsissä. Tästä on hyvä jatkaa. Kisan järjestelyt toimi erittäin hyvin. Kaikki tuli tänne tilanteen takia odottavaisin mielin, että miten Ruka onnistuu kisat järjestämään, ja tuntuu että kaikki on tyytyväisiä tähän viikonloppuun”, Kerttu Niskanen mietti päätöskisan jälkeen.

Suomalaisista maailmancupin pisteille pääsi Niskasen lisäksi Laura Mononen, sijoittumalla 25. sijalle ja Jasmi Joensuu sijoituksella 28.

Teksti: Erasmus Envall ja Henri Honkala

Kuvat: Katriina Latvasalo